Zde jsou některá další málo známá fakta o snech

Nově naučené dovednosti a znalosti, jako je například hra na klavír, se během spánku ukládají do potřebných „polic“ v našem mozku. To pomáhá si je snadněji zapamatovat. Ať už se tedy připravujete na zkoušku nebo si jen chcete zapamatovat svůj seznam úkolů na další den, dobrý spánek vám v tom pomůže.

Člověk vydrží déle bez jídla než bez spánku. Rekordní počet dní, které člověk zaznamenal bez spánku, je 11. Tento experiment vám nedoporučujeme zkoušet, protože kromě toho, že může vážně poškodit vaše zdraví, může mít i smrtelné následky.

Asi 15 procent lidí na světě jsou náměsíční. Nejen, že mohou během spánku sedět na posteli a přesouvat se z místnosti do místnosti, ale také mohou opustit dům a během spánku cestovat na velké vzdálenosti. Mnozí věří, že náměsíčníci by se neměli budit, ale ve skutečnosti je to jen mýtus. Naopak je často nutné je probudit.

Lidé, kteří nemají dostatek spánku, mohou mít zvýšenou chuť k jídlu. Důvodem je, že jejich leptin (hormon regulující chuť k jídlu) klesá.

V prvních pěti minutách po probuzení zapomeneme 50 procent našich snů. Po dalších pěti minutách zapomeneme téměř vše, co jsme viděli ve svých snech. Sigmund Freud věřil, že tímto způsobem se mozek snaží odstranit z paměti vše, protože sny jsou pouze naše skryté myšlenky. Dnes však existuje zcela jiná teorie, která říká, že mozek po probuzení zcela zapínáme a v důsledku jeho aktivní práce zapomínáme na sny.