mouka
Před použitím je třeba mouku prosít. I mouka by měla být pokojové teploty. Pokud máte náhodou v kuchyni chladno, vložte mouku na chvíli do mikrovlnné trouby, aby se zahřála.

droždí
V současnosti je v kuchyni velmi oblíbené sušené droždí, protože se s ním snadněji pracuje. Avšak při výrobě klasického kynutého těsta upřednostněte čerstvé droždí. Pokud máte droždí v lednici už déle a vidíte, že má uschlé kraje nebo hnědé skvrny, nepoužívejte ho. Pravděpodobně by vám s ním už těsto nevykynulo. Čerstvé droždí rozdrobte do teplého mléka a přidejte 1 lžičku cukru. Míchejte, aby se droždí dobře rozpustilo. Posypte špetkou hladké mouky a přikryjte bavlněnou utěrkou. Pokud vám nevznikne kvásek do 10 minut, znamená to, že budete muset udělat nový.

hnětení
Když do mouky vlejete kvásek, získáte lepkavou hmotu. Těsto třeba začít mísit. Asi po 5 minutách hnětení by se mělo začít oddělovat od mísy a konzistence by již neměla být taková lepkavá. Pokud se těsto stále lepí, přidejte trochu mouky. Pokud míchat těsto na chléb, třeba ho mísit déle.

Pokud je těsto příliš suché, nebo tvrdé, můžete ho trošku „uvolnit“ vlažným mlékem. Při hnětení mějte na paměti zejména to, že nejde o to, abyste dostali pevné těsto, právě naopak. Těsto by mělo být jemné a vláčné. Cílem je dostat do něj co nejvíce vzduchu, což usnadní jeho kynutí a bude krásně nadýchané. Během hnětení nepřidávejte pod těsto žádnou mouku.

Pokračování na další straně…