Losos
22. července — 21. srpna

Losos symbolizuje sílu osobnosti, nepřekonatelné sebevědomí, nezměrnou energii. Mezi severoamerickými Indiány byli lidé z totemu Lososa často náčelníky, vůdci válečných a loveckých výprav.

Indiáni věřili, že tak jako lososa nic nezastaví na jeho cestě proti peřejím dravé řeky, tak také člověka zrozeného v lososím totemu nezastaví žádná překážka, žádný odpor, žádný nepřítel.

Sebedůvěra lososích lidí nezná mezí. Jsou to bojovníci, který každý tlak zdolají ještě větším tlakem. Rození vůdci kolektivu, vedoucí pracovníci. Někdy je sebedůvěra zavádí až k pocitu neomylnosti a nadřazenosti.

Žijí naplno. Také vztahy prožívají s vervou a nikdy jen tak napolo. Pokud však potkají dobrého partnera, stávají se oddanými a spolehlivými životními druhy. Nesmí však narazit na nepoctivost nebo nefér hru – následoval by rychlý konec.

Medvěd
22. 
srpna — 21. září

V indiánské tradici nejposvátnější zvíře. Symbol bezedné síly a neohroženosti, samostatnosti a nezávislosti, ztělesnění silného sexuálního pudu.

Je trpělivý, rozvážný, pragmatický a metodický. Svou sílu nijak nepředvádí. Člověka z totemu Medvěda nepoznáte na první pohled. Pokud se však probudí jeho skrytá medvědí síla, jdou všechny žerty stranou. Mocná vnitřní síla bývá doprovázena velkou tvrdohlavostí.

Medvěd nesnáší rychlé změny situace, často pak chybuje. Dopřejte mu čas na řešení a nic ho nepřemůže.

Medvědí lidé hovoří hlasem rozumu a logiky. Jsou rozumní a praktičtí, což z nich dělá oblíbené obchodní partnery. Zároveň bývají skromní a poněkud ostýchaví.

Někdy mají sklon dosahovat pořádku tvrdou rukou. V atmosféře lásky se z nich však stávají lidé plní laskavosti a štědrosti.

Pro svou zdrženlivost a trpělivost bývají skvělými učiteli a duchovními vůdci.


Havran
22. září — 22. října

Na rozdíl od evropské tradice je Havran v severoamerické indiánské kultuře symbolem idealismu a společenského bytí. Má schopnost prohlédnout lidskou duši skrz naskrz a zjistit, co ji trápí. Umí léčit a vracet do života.

Havraní lidé mají často schopnosti ideových vůdců a kazatelů. Dokážou strhnout a vdechnout nadšení pro ideál. Umějí se výborně pohybovat ve velké skupině, cítí se v ní jistě a sebevědomě. Jsou tvůrčími typy. Mají diplomatické nadání. Nesnášejí spory a dovedně je likvidují.

Je-li Havran odtržen od skupiny, může z něj vyrůst tichý a romantický tvor. Ve vhodné chvíli se ale stejně projeví jeho společenské vlohy.

Havraní lidé si všechno pečlivě promýšlejí a spěchat na ně s názorem či odpovědí nemá smysl. Někdy váhají tak dlouho, až propasou chvíli vhodnou k činu. Mají smysl pro humor a dokážou pozvednout náladu i v těžkých chvílích. Milují možnost volného letu.

Ve vztazích je s Havranem člověku dobře: je upřímný, pravdu umí říci aniž by urazil, je trpělivý a tolerantní.

Had
23.října — 22. listopadu

Symbol pronikavé intuice a hloubavé moudrosti.

V totemu Hada se rodili šamani. Hadí lidé jsou lidé duchovní, obdaření nadáním odhalit i to nejskrývanější tajemství. Materiální svět Hadům většinou mnoho neříká. Těžko budou dobrými bankéři. Často mezi nimi najdeme lidi žijící „sami pro sebe“.

Had je neúprosně přímý, nezná vytáčky ani kompromisy. Dobro nebo zlo. Pravda nebo lež. Láska nebo – to ostatní. Mezi tím nic neexistuje. S Hadem není radno chytračit a nejednat fér. Umí bolestivě kousnout.

Had je vytrvalý a úporný ve své cestě k cíli. Neuznává žádné překážky a je schopen padnout vyčerpáním.

Protože hadí lidé znají pouze pozici „buď-anebo“, jsou takové i jejich vztahy. Pokud milují, pak naprosto, zcela oddaně a navždy. Totéž žádají od partnera. Občas to může omezovat jeho volnost, protože Had ji v lásce neuznává.

Někdy mají Hadi sklon k náladovosti.

Sova
23.listopadu — 21. prosince

Symbol moudrosti a dobra, hlasatelka ušlechtilých ideálů. Často silně individualistická.

Indiánská tradice hovoří o Sově také jako o tvoru se sklony k riziku a dobrodružstvím. Soví lidé se rovněž vyznačují velkou mrštností a obratností. Souhrn těchto nadání a vlastností vede k tomu, že Sovy bývají skvělí vojáci, záchranáři, hasiči, lovci, ekologové a společenští aktivisté. Vyznačují se velkou pracovitostí a houževnatostí.

Sovy jsou otevřené a vždycky hrají fér. Jejich nedostatkem bývá pýcha – jsou o své moudrosti a pravdě často příliš přesvědčené, rády ji opakují a dávají najevo a velmi nerady naslouchají jiným názorům.

V partnerském žití potřebují možnost volného letu. Vždy se vracejí zpět do hnízda, ale svazovat jim křídla je cesta k rozpadu vztahu.

Husa
22.prosince — 19. ledna

Symbol energie, neskutečné píle, ctižádostivosti a úspěchu.

Pokud chcete realizovat nějaký ambiciózní projekt, zvolte si za společníka Husu. Husa nemá rychlý rozjezd, všechno mnohokrát uváží a promyslí. Když už se ale jednou vznese, nic ji nezadrží. Její úspěch má pevné, dobře promyšlené základy, kterými nic neotřese. Energie jejího letu je nesmírná. Husa jde za cílem, který si zvolila, neochvějně a bez ohledu na cokoli. Je odhodlána dosáhnout ho za každou cenu. Proto jsou husí lidé stále s někým ve sporu, s někým soutěží, konkurují si. A to i s přáteli.

Husy jsou úspěšnými obchodníky a sportovci. Dokážou být pozornými přáteli a starostlivými rodiči. Na co sáhnou, to se jim díky jejich vlastnostem daří.

Ke vztahu přistupují Husy zodpovědně, promyšleně a pomalu. Jen tak se citově neotevřou. Očekávají trpělivost, toleranci a pochopení. Odměnou partnerovi bude husí důvěra a oddanost. Se svou typickou energií, pílí a vytrvalostí vytvoří Husa bezpečný domov.

Zdroj:astroplus