Sokol
21. března — 19. dubna

Ztělesnění vzletu, zázračné moci a slunce, symbol vítězství.

Totem Sokola přináší na svých křídlech svobodu a záruku vysoké morálky. Lidé v něm narození bývají stateční a pohotoví, schopní bleskové reakce. Neváhají kout železo, dokud je žhavé. Jsou to rození vůdci, schopní najít řešení i v těch nejsložitějších situacích. Nebojí se převzít iniciativu a postavit se do čela. V moderní době v nich můžeme spatřovat prototyp úspěšného podnikatele.

Sokol nesnáší přetvářku a lež. V takovém případě je velmi tvrdý a z konfliktu vychází protivník zdeptán.

Neumí dělat kompromisy a chce-li něčeho dosáhnout, chce to ihned. Někdy ho to svádí k ukvapenostem. To platí i pro jeho partnerské vztahy.

Bývá samolibý a někdy i poněkud povýšený.

Bobr
20. dubna — 20. května

«Vem na sebe odpovědnost, přizpůsob se situaci, překonej sám sebe a všechny zachraň“ – to je Bobrovo heslo.

Indiáni věřili, že Bobr vládne kouzelnou silou, která mu umožňuje stavět složité stavby. Jeho schopnost přizpůsobit si prostředí vlastním potřebám je ohromovala.
Bobr je fantastický pracovník: rozvážný, maximálně efektivní, zručný, vynalézavý a zároveň strategicky myslící. Všechny tyto schopnosti slouží Bobrovi k získání jeho zásadního cíle: jistoty. Jistoty domova a bezpečného zázemí. Tento Bobrův cíl i obětavost, s níž k němu směřuje, je často spojován s principem ženství, se smyslem pro rodinu, její ochranu a pevné útočiště. Také jako partner je Bobr rozvážný a nic neuspěchá. Nehodlá riskovat a vztah buduje na pevném základě. Někdy s ním proto bývá i trochu nuda.

Bobr je pracovitý a vytrvalý, neuhýbá z cesty, na níž se dal. Bývá šetrný a praktický.

Problémy mohou nastat, když je Bobr něčím silně zaujat. Věnuje se věci s veškerou svou úporností a někdy se stává, že si ani nevšimne, že jeho úsilí nepřináší výsledky.


Jelen
21. května — 20. června

Ztělesnění tajemné lesní síly. Bývá spojován s posvátným Stromem života.

Umí být nehybným, tichým, moudrým a prozíravým pozorovatelem. Na dálku vycítí pouhý náznak sebemenšího nebezpečí. Dovede také skvěle promluvit. Je rozený diplomat. Lidé z totemu Jelena bývali často vyslanci indiánských kmenů při mírových vyjednáváních.

Působí vznešeně a zároveň je velmi milý. Dovede bavit společnost. Snadno se seznamuje, snadno okouzlí. To ho někdy vede k samolibosti a pýše, k povrchnosti ve vztazích a citové nestálosti. Ne vždy je také schopen dovést začatou věc až do konce, uhýbá před překážkami.

Přestože miluje volné lesní pastviny a nespoutaný pohyb, rád se vždy vrátí tam, kde cítí pevnou podporu a jistotu. Jelenovým partnerem musí být oddaný a citově stálý jedinec.

Datel
21.června — 21. července

Symbol lásky, pokory, obětavosti a trpělivosti.

Nesmiřitelný odpůrce chaosu a zloby. S velkým nasazením i sebezapřením usiluje o soulad a dobré vztahy.

V indiánské tradici to nejjemnější a nejtaktnější stvoření. Léčitel, kterému je dáno spatřit skrytou příčinu neduhu. Naprostý empatik. Dokonalý posluchač, který vždy bude na vaší straně, až budete potřebovat pomoc.

Tyto vlastnosti dělají z Datlů skvělé rodiče, vynikající přátele a neselhávající partnery. Jsou velmi oddaní a velmi romantičtí.

Někdy je Datlova péče o partnera až přehnaná a vztah to může zbavit jiskry. Stejně tak péče o dorůstající nebo už dospělé potomstvo zbavuje mladé svobody, věčné opatrování jim přistříhává křídla a to může vést k jejich nelibosti.

Pokračování na další straně