Obyvatelé některých afrických kmenů stále dodržují tuto hroznou tradici.

Vědci nemají jednotný názor na to, proč lidé záměrně změnili tvar lebky. Jedna z verzí naznačuje, že dříve byla protáhlá lebka považována za standard krásy. Jiná teorie říká, že od pradávna se lidé snažili stát jako bohové a podle starověkých přesvědčení měly hlavy vyšších bytostí neobvyklý tvar. 

Nejběžnější metodou deformace lebky bylo stahování hlavy pevným obvazem v kruhu tak, aby se lebka nakonec protáhla nahoru. 

Další běžnou metodou je, že miminka byla umístěna do speciálních „kolébek“ a na čelo postele byla přibita speciální deska. Kromě toho byl ve Střední Americe populární způsob přikládání obvazu, v důsledku čehož hlava získala nepravidelný tvar se dvěma bočními vybouleninami a prohlubní uprostřed. 

U některých kmenů protáhlá lebka symbolizovala postoj k vyšší kastě, aristokratickému kruhu. Věřilo se, že takoví lidé mají spojení s vesmírem. 

Ať je to jakkoli, vy, milý čtenáři, tušíte, že podobné experimenty se svým vzhledem často končily tragicky. Mezi negativní důsledky hrozného rituálu vědci vyzdvihují deformaci mozku s následným zhoršením jeho práce, chronickou nespavost a vážné duševní poruchy.