„Stojí to za to! Každá „noční“ služba při jeho posteli, každé sezení, každá koruna vynaložená na jeho léčbu, každý vyplněný formulář, každá slza, každý krok vpřed a také každý krok vzad.

Každý zázrak okamžiku. Vím, že díky pejskovi jménem Tornádo je tu naděje. Jako matka jsem viděla nespočet náročných a bolestivých okamžiků a ještě dalších mnoho uvidím. Toto je však pocit, který nevím popsat.

Je těžké si představit, co matka cítí, když ani nemůže obejmout svého vlastního syna, aniž riskovala nějaký záchvat paniky. Děti s autismem jen velmi těžko navazují kontakt s vnějším světem. To je důvod, proč psi speciálně trénují, aby jim pomohli.

Dokáží dítě uklidnit, pomoci jim zvládat panické stavy, a proto je dobré, aby se o tom dozvěděli i mnozí další rodiče, kteří mají doma dítě se stejnou diagnózou. Pro takové děti je někdy snadněji setkávat se se psy jako s lidmi.

Někteří však říkají, že autismus není nemoc, ale jedinečná forma rozvoje. Nedokážete se z toho totiž dostat pomocí medicíny. Nedokážete se z toho vyléčit. Pomoci vám však mohou psi. Jejich péče, oddanost, hravost a teplo může pomoci natolik, že nakonec nějaké to spojení s okolním světem navážou.

Zdroj.somzena