Ve vesnici vystoupil na známém nádraží a nadechl se rodného vzduchu. Muž chodil do míst, kam často zavítal se svou ženou. V prodejně jsem pozdravil prodavačku Zinu, která zde pracovala řadu let.

Ptala se, co mu osud přinesl, protože dača byla dávno prodána. Řekl, že se rozhodl strávit Nový rok se svou ženou, která byla pohřbena ve vesnici. Zina byla překvapená – slibovali mrazivou a zasněženou noc. Victor byl neústupný, že půjde na hřbitov. Požádal ji, aby mu prodala dort, který Luda tak milovala, džus a dvě sklenice.

Muž mluvil tiše, jako by se tak dala zmírnit bolest v jeho duši. Zina uložila nákupy do tašky a odpočítala drobné. Když Victor odešel z obchodu, po tvářích se mu koulely slzy.

Prošel se ještě trochu ve známé oblasti, prošel kolem domu, ve kterém dlouho žil, a šel na hřbitov. U hrobu své zesnulé manželky při pohledu na její fotografii vytáhl z tašky své jednoduché nákupy a řekl, že s ní přišel oslavit svátek. Nakrájel její oblíbený dort a jen si povzdechl, protože si uvědomil, že Luda nebude nikdy spokojená s její pochoutkou a nebude ji jíst.

Uběhly dvě hodiny a on stále seděl vedle hrobu. „Lyudo, vezmi mě k sobě,“ vybuchl náhle. Začal říkat, že nemůže žít, když tu není ona. Stěžoval si na syna, který nechce znát vlastního otce.

Muž se podíval na fotografii, ze které se na něj dívala jeho žena. Vypadala tak chápavě. A přesto pohledem, jako by ho odsud vyháněla. A nechtěl se vrátit domů, kde na něj nikdo nečekal. Ani jsem si nevšímal mrazu a sněhu. V blízkosti ženy, kterou miloval, se vše zdálo teplejší a pohodlnější.

Najednou se za mnou ozvaly kroky. V prvních sekundách se Victor lekl. Kdo sem chce přijít v takovou noc? Pak se ale ozval známý hlas. Na hřbitov přišla sousedka Zhenya, která vedle něj a jeho manželky žila téměř 40 let.

Překvapilo ji, že ho tu našla. Řekla, že zde byl pohřben i její manžel. Pak ho zavolala k sobě domů na narozeninový dort s tím, že byste neměli rušit duše zemřelých. Byla také osamělá. Syn se nedávno oženil a ona nechtěla zasahovat do mladé rodiny, takže s nimi nešla do města, ale zůstala na vesnici.

Victor řekl, že také nemá kam jít. Zmínil svého syna, který mu nedává ani korunu a ani nemiluje. Jako by vůbec nebyl jeho otcem. Slova propukla sama od sebe. Zdálo se, že ze sebe vysypal vše, co ho v posledních letech znepokojovalo. Řekl také, že Oleg přivedl Ludu do hrobu, že její srdce nevydrželo to, čím se stal.

A pak se Zhenya rozhodla prozradit mu velké tajemství, které střežila mnoho let. Pak v nemocnici syn Viktora a Ludy vlastně nepřežil. Manželka byla tak zarmoucená, že se rozhodla, že jí osud posílá znamení, když se v jejím pokoji usadila mladá dívka. Porodila zdravého chlapce, ale opustila ho. Její rodina byla dysfunkční a nebylo co vychovávat dítě.

Luda se okamžitě rozhodl dítě adoptovat. Manželovi nikdy neřekla, že jeho syn není jejich vlastní. Bála se, že si ublíží.

Victor cítil, že ho nohy nepodporují. Když se z toho šoku vzpamatoval, řekl, že se nezlobil ani na svou ženu, která před ním celé ty roky skrývala tak hořkou pravdu, ani na svou bývalou sousedku Zhenyu, která také neřekla ani slovo. Naopak, teď vše do sebe zapadlo. Uvědomil si, proč se Oleg stal takovým, ačkoli ho vychovávali v lásce a péči. Genetika se nedá porazit výchovou!

U čaje začali vzpomínat na minulost, povídali si o přítomnosti i budoucnosti. Victor se dokonce začal usmívat. Znovu se cítil klidný, což s ním nebylo několik let.

Muž poděkoval Zhenya za pohostinnost, ale řekl, že je čas, aby odešel. Celou noc si povídali a on nechtěl zasahovat. Žena ho ale požádala, aby zůstal. Slyšela od prodavačky Ziny, že přijel a šel na hřbitov. A rozhodl jsem se následovat. Večer měl přijet její syn s rodinou a pozvala Victora, aby s nimi strávil prázdniny.

Opravdu mu nevadilo zůstat. V vřelé rodinné atmosféře měl muž pocit, že je zase doma. Jeden den se pro ně změnil v roky. Zhenya a Victor se rozhodli strávit zbytek svého života spolu. Jako by zesnulí manželé spojili své životy, aby nikdo jiný nebyl osamělý.

Někdy osud přináší zvláštní překvapení. Staly se vám někdy v životě události, které vše změnily? Podělte se o své příběhy v komentářích!

Zdroj:youtube