Ledviny –  dlouhodobý a absolutní lídr v prodeji dárcovských orgánů na černém trhu. Odhaduje se, že výdělky za jejich prodej tvoří až 75% příjmu ze všech orgánů co se zde prodávají. Při takovém poptávce ledviny často jdou i po 200 tisíc eur za kus! Samozřejmě v Indii nebo v Číně je seženete o něco levnější – od 15 do 60 tisíc eur.

V USA každoročně zemře 30 tisíc lidí na nemoc spojenou s játry. Pacienti čekají na transplantaci v obrovských frontách a ti nejzoufalejší se obracejí i na černý trh.

Játra  tu jde na dračku a celý orgán můžete dostat za 157 tisíc eur. Dobrovolných dárců, který se chtějí podělit alespoň s částí jater je tu dost, ale kupujících v tomto případu již není tak mnoho.

Když se v  žlučníku  začnou tvořit kameny, samotný orgán se většinou odstraní. Pokud se přikročí k transplantaci tak je to většinou v případě, že se transplantuje i játra. Přesto můžete na černém trhu najít i individuální nabídky. A žlučník tam stojí relativně málo – jen 1200 eur.

Člověku bez sleziny se žije hůře než s ní, ale stále to není životně důležitý orgán, takže se dá žít i bez něj. Transplantace sleziny se zatím uskutečnila pouze na hlodavcích, ale všechny experimenty vyšli úspěšně.

Lidem se zatím tento druh transplantace nedělá. Na černém trhu ji však můžete dostat za 500 dolarů, pokud se však situace změní, cena určitě poputuje nahoru.

V zemích prvního světa potřebujete na transplantaci  srdce  obrovskou sumu peněz. V některých případech cena operace převýšila i milion dolarů, přičemž větší část těchto peněz „absorbovala“ samotná koupě darovaného orgánu.

Černý trh prodává srdce po 119 tisíc eur – prakticky 10krát levnější než oficiální zdroje.

Transplantace  tenkého střeva  je velmi složitá a je proto při ní potřebný delikátní postup. Často k ní přistupují jedině tehdy, když od této operace závisí pacientů život. Populárním tedy tento orgán nazvat nemůžeme, ale to neznamená, že se na černém trhu nedá koupit. Obvykle dealeři za něj nepožadují více než 2 500 eur.

Zástupci černého trhu nepovažují  žaludek  za odbytový zboží. Operace na jeho úplnou transplantaci se dělají sporadicky a tak i orgán nestojí mnoho. Rozumíme se, že dostat nový žaludek na černém trhu je stále možné, přičemž za něj zaplatíte ne více než 500 eur.

Pokračování na další straně