3. Sex podporuje zdraví srdce

Studie vědců z univerzity v Bristolu zjistila, že pravidelný sex snižuje riziko cévní mozkové příhody a ischemické choroby srdeční u mužů a američtí vědci zjistili podobné výsledky. Podle nich mají muži, kteří jsou sexuálně aktivní jednou za měsíc nebo méně, zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění ve srovnání s těmi, kteří mají sex dvakrát týdně nebo častěji. Vědci předpokládali, že ti, kteří pravidelně sexují, mají blízký důvěryhodný vztah jako pár. A to má příznivý účinek na zdraví, včetně snížení úrovně stresu.

4. Sex snižuje hladinu stresu

Relaxace a uspokojení po sexu jsou běžné. Podle studie publikované v roce 2002 má sperma antidepresivní vlastnosti. Expozice spermií během sexu zvyšuje štěstí žen, což znamená, že snižuje hladinu stresu.

Keri Simon, klinická sociální pracovnice v St. Louis, také věří, že úzké a důvěryhodné vztahy snižují produkci stresového hormonu kortizolu.

Prostřednictvím dotyků a intimních gest signalizujeme, že nám lze důvěřovat, když uklidňujeme přirozenou reakci těla na boj nebo útěk. Komunikace prostřednictvím dotyku je velmi důležitá. Pouhým potřásáním rukou, poklepáním na záda nebo objímáním se cítíme ve spojení s druhou osobou.

5. Sex zlepšuje spánek

Mnoho lidí často usíná hned po sexu. A to vše proto, že během milování a přímo během orgasmu se uvolňují endorfiny a hormon oxytocin, které stimulují usínání. Endorfiny se produkují v hypofýze při intenzivní fyzické námaze, stresu a orgasmu. A oxytocinu se také říká hormon lásky, protože se obvykle uvolňuje, když mají dva lidé fyzický kontakt.

Je zajímavé, že studie z roku 2014 zjistila, že ženy, které byly v romantických vztazích a spaly o hodinu déle, měly vyšší sexuální touhu. Rovněž zaznamenali 14% zvýšení pravděpodobnosti sexu další den. Zdá se tedy, že spojení mezi sexem a usínáním funguje oběma směry.

Zdroj.Oeb.ru