3. Deprese

Pravděpodobně víte, že celodenní spánek je příznakem deprese, ale jen málo lidí ví, že někdy příliš mnoho spánku způsobuje depresi. Spánek a deprese jsou spojeny a vztah souvisí se stejnou chemickou látkou – kortizolem.

Serotonin, látka v mozku odpovědná za pohodu, může být potlačena příliš velkým množstvím kortizolu, který bude vyšší, pokud budete příliš spát. Pokud je produkce serotoninu trvale narušována, může to vést k řetězové reakci, která nakonec končí depresí.

# 4. Zatmění mysli

Spali jste někdy v sobotu déle a pak jste se cítili ještě ospalejší? Tento příznak může v budoucnu vést k vážným a trvalým poruchám. Nedávná studie zjistila, že lidé, kteří pravidelně spí 9 hodin a více, mají vyšší riziko vzniku demence a Alzheimerovy choroby v raném věku.

Není jasné, proč v tomto okamžiku, ale příliš mnoho spánku je spojeno s mnohem rychlejším poklesem duševního zdraví.

# 5. Obezita

Pokud spíte více než 9 hodin denně, existuje možnost, že vám hrozí vyšší riziko, že se stanete obézní. Když spíte příliš dlouho, narušíte cirkadiánní rytmus svého těla. To zase ovlivní vše, co děláte po celý den.

To může ovlivnit vaši chuť k jídlu a způsob, jakým jíte. Kvůli této poruše můžete začít jíst nezdravě a přibírat na váze. Kortizol, o kterém jsme se zmínili dříve, má navíc další vedlejší účinek: způsobí, že vaše tělo bude místo vylučování tuků zadržovat tuk.

# 6. Srdeční choroba

Spánek dává vašemu srdci šanci odpočinout si. Poté poklesne váš srdeční rytmus a vaše svaly nebudou pracovat tak tvrdě jako během dne. Pokud však příliš spíte, můžete si poškodit srdce, protože nedělá dost práce.

Obecně musíte své srdce nechat fungovat každých několik hodin, jinak s ním můžete mít problémy. Příznaky příliš velkého spánku, jako je obezita, mohou navíc ještě více zhoršit váš srdeční stav.

# 7. Neplodnost

Množství spánku přímo souvisí s neplodností. To je zjevně menší faktor pro někoho, kdo je po menopauze, ale mladší ženy by se měly snažit spát 7-8 hodin denně.

Jedna studie žen, které dostaly léčbu IVF, ukázala, že u těch, které přes den spaly 7 až 8 hodin, byla vyšší pravděpodobnost početí. 53% ve srovnání se 43 žen, které spaly déle.

Teorie za tím se scvrkává na narušení cirkadiánního rytmu. To v konečném důsledku naruší menstruační cyklus, což zase sníží pravděpodobnost otěhotnění.

Spíš moc? Měli byste se poradit se svým lékařem. Nezapomeňte tento příspěvek sdílet se svými přáteli. Čím více lidí si poruch spánku všimne, tím lépe.

Zdroj:littethings.com