Vaše zkušenosti s epsomskou solí v zahradě:

„Minulou jaře mi na zahradě na chatě začaly vysychat tuje. Nevěděl jsem, co jim chybí a byl jsem z toho dost zoufalý, protože se mi po minulé roky tento problém neobjevil. Tento postřik jsem zkusil na doporučení mého kolegy a dobrého kamaráda. Řekl mi, že nejčastěji tuje trápí nedostatek hořčíku a že proto ztrácejí barvu a chřadnou. Řešení, které mi poradil byla hořká sůl . Já jsem si koupil epsomskú sůl – dá se koupit i v zahrádkářství – ptejte si hořkou sůl a určitě vám poradí. Udělal jsem si na začátek slabší roztok – 200 g soli jsem rozpustil v 10 litrech vody a tuje jsem pořádně postříkal.

Když jsme přišli na chatu o pár dní později, hned jsem viděl změnu – problém se zastavil, vůbec se nešířil a zdálo se mi, že tuje jsou hezčí. A co byl největší gól, sousedovy tuje, na které jsem omylem stříknout měli na té straně hezčí, výraznější barvu .

Tento postřik se proto doporučuje i když chcete hezčí zelenou barvu jehličnanů. Když jsem si ověřil, že postřik funguje, vsadil jsem na trochu silnější postřik z 500 g soli a stejného množství vody. Postřik jsem dal i na trávník a je to výborné i proti škůdcům. Hořká sůl (v mém případě epsomská) do zahrady se dá snadno sehnat a je také za dobrý peníz, zkuste se poptat v zahrádkářství, ale taková je moje zkušenost. „

Kapradiny jsou přenádherné a rostou jako z vody – nejkrásnější ozdoba naší terasy
„Kapradiny jsem pěstoval v závěsných květináčích na tmavší terase, na kterou během dne dopadá jen málo slunečních paprsků a nic jiného kromě kapradin, by tyto podmínky nevydrželo. Ani kapradiny však nerostly tak, jak jsme chtěli a Rpety jsme zkusili tuto radu z časopisu.

Každé 2 dny jsem kapradiny vybral a ponořil do kbelíku s vodou ve které jsme si připustili ¼ šálku epsomskej soli (použil jsem kbelík od malířské barvy). Vědro mělo objem asi 13-14 litrů. Kapradiny zůstali ponořené, dokud nepřestali „bublat – pokud budete dobře poslouchat, určitě to zachytíte. Trvá to skutečně jen chvíli.

Potom stačí kapradiny z lázně vybrat a nechat vysušit alespoň na 1-2 hodinky . Já jsem je prostě nechal vysušit u chodníku.

Výsledek po třech týdnech: bujné kapradiny, které rostou jako z vody, mají krásnou zdravou barvu a tvoří bohaté „buketu“ které se v květináčích úžasně vyjímají. Díky magnéziu, které epsomská sůl obsahuje, můžete jasně vidět úžasný rozdíl v barvě listů. Díky sulfátu budou kapradiny silnější a odolnější, než kdykoliv předtím. „

článek pokračuje na další stránce..