Co je to glukózo-fruktózový sirup?

Sáhnout po jedné sušence a pak si uvědomit, že jste snědli celou krabici?

Uhasíte žízeň limonádou, ale chcete si vždy dát další sklenici?

Důvodem není nedostatek sebekázně, ale druh cukru, který se vyskytuje ve většině hotových výrobků.

Jeho název je glukózo-fruktózový sirup.

Glukózovo-fruktózový sirup (High-fructose corn sirup, HFCS) je druh kukuřičného sirupu.

Vyrábí se tak, že se pomocí enzymů část glukózy přemění na fruktózu, aby se získala požadovaná sladkost. Vzniká směs glukózy a fruktózy, která se nazývá glukózo-fruktózový sirup.
Výrobci často používají glukózo-fruktózový sirup, protože je mnohem levnější než cukr. Navíc HFCS prodlužuje trvanlivost výrobků. Samozřejmě, že tento druh aditiva je ve světě rychlého občerstvení velmi „vítaný“.

Glukózovo-fruktózový sirup se široce používá jako náhražka cukru v mnoha limonádách, džusech, jogurtech, cereáliích, pečivu a instantních polévkách.

Bohužel, stejně jako mnoho dalších přídatných látek, má glukózo-fruktózový sirup devastující vliv na naše zdraví.

Proč je glukózo-fruktózový sirup nebezpečný?

Glukózovo-fruktózový sirup je nebezpečím nejen pro naši řadu. Fruktóza je pro naše tělo obecně jed, protože ji mozek nevnímá jako potravu.

Fruktóza, stejně jako glukóza, je jednoduchý cukr. Jediný rozdíl je v tom, že fruktóza se do našich střev dostává mnohem pomaleji než glukóza a do krevního oběhu se pak dostává pomaleji – kvůli tomu je její vstřebávání omezené.

Krevním řečištěm se fruktóza dostává do jater, kde je buď přeměněna na glukózu a uložena ve formě glykogenu, nebo přeměněna na tukovou tkáň a uložena v blízkosti životně důležitých orgánů.

Výzkum na dvou skupinách dětí prokázal, že fruktóza zpomaluje metabolismus a způsobuje obezitu.

Navíc bylo zjištěno, že glukózo-fruktózový sirup obsahuje značné množství rtuti, která se používá v procesu zpracování glukózy.

Mezi lety 1970 a 1990 vzrostla vysoká spotřeba fruktózy v USA o 1000 procent a epidemie obezity se začala brát vážně.

Další onemocnění spojená se sladkou stravou

A

Kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy je také spojován s dalšími zdravotními stavy a nemocemi:

  • Strava bohatá na kukuřičný sirup způsobuje, že tělo produkuje nadbytek kyseliny močové, což zhoršuje dnu – stav způsobený vysokou hladinou kyseliny močové – podle studie zveřejněné v březnu 2012 v Journal of Nutrition.
  • Vědci z Duke University v Severní Karolíně uvedli, že konzumace potravin s vysokým obsahem fruktózy může zhoršit nealkoholické ztučnění jater „vyčerpáním zásob kriticky důležitých molekul nazývaných ATP, které produkují energii k tvorbě jaterních buněk (a dalších tělesných buněk) a k důležitým buněčným procesům, včetně metabolismu, publikuje Science Daily.
  • Studie publikovaná v Journal of Nephrology odhaluje, že konzumace „fruktózy z potravy“ zhoršuje onemocnění ledvin tím, že inhibuje střevní vstřebávání vápníku a způsobuje nedostatek vitamínu D.