Naše podvědomí promítá do našich snů prakticky všechny obavy o vlastní zdraví, zdraví našich milovaných, strach o práci a finance. A jsou z toho často až “noční můry”. “V noci sníme o tom, načež nemůžeme myslet a co nemůžeme cítit během dne. A právě teď se v naší každodenní realitě děje mnoho doslova nemyslitelných věcí, “popisuje klinická psycholožka Emily Anahalt s tím, že mnozí navíc cítí bezmoc či dokonce vinu za smrt všech těch, kteří jsou vystaveni riziku v nemocnicích, pečovatelských domech, ale i v obchodech .

“Naše emoce nemají kam jít – kam tedy směřují? Objevují se v našich snech, maskované symboly a metaforou, “doplnila. Symbolika snů je většinou univerzální. V době světové pandemie koronavirus se tak lidem zdají velmi podobné sny.

V době karantény se lidé ve svých snech mnohem častěji vydávají na veřejná místa, kam reálně nemohou. “Každý den se mi zdá něco podobného, jsem ve Vegas, v kině, na večírku … a moje děti tam běhají a všeho se dotýkají,” popisuje svou noční můru jedna z respondentek. “Máme oslavu a najednou je u nás mnoho hostů, jednou oslavujeme narozeniny, jindy svatbu. V jistý moment křičím, ať všichni vypadnou, jinak zemřou, “vypráví své prožitky ze snů další.

Odborníci se shodují, že obdobné sny se zdají lidem, kteří mají obavu o to, jak koronavirus ovlivní lidstvo. Tématem v těchto případech je život a smrt. Proto se ve snech objevují právě oslavy narozenin (což je symbolika pro odpočet blížící se smrti) nebo svatby (na kterých pro změnu zaznívá “dokud nás smrt nerozdělí”).

Sny, ve kterých se objevují zábavní parky zase odkazují na dětství a mládí. Období bez starostí. To vykresluje, že jak moc lidem chybí svoboda, kterou jako děti považovali za samozřejmou.

Některým se zdá, že jsou účastníky soutěže “Kdo přežije”. Na opuštěném ostrově bojují o holý život na způsob filmu či knihy – Hry o život nebo přežívají na vlastní kůži útok o přežití na pustém ostrově, jiní si ve snu rovnou na vlastní kůži zkouší Hunger Games zda se ocitají v ději seriálu Živí-mrtví (Walking Dead) a brání se před masožravými zombie.

O přežití však mnozí bojují nejen ve filmových či románových dílech, ale postačují jim i reálně katastrofické scénáře jako útěk před tsunami, potopou, tornádem či požárem.

“Svět, jaký jsme znali, dospěl ke svému konci, přesně takové to bylo ve Walking Dead – i COVID-19 vyvolává mnoho otázek a sny, ve kterých se objevují scénáře s tématem boje o přežití, slouží k budování naděje, připravenosti a stability, “tvrdí psycholog Singh Bais.

Ti, kteří sní obdobně, též podvědomě hledají “lék” na kopiace se problémy.

O hladu
“V mém snu nás doma propadly vojáci jakoby z Hvězdných válek a rabovali naše zásoby s jídlem. Zejména kolu, která byla nezbytnou složkou pro vytvoření vakcíny na COVID-19, “popisuje svou noční trauma další snílek. A přidávají se k němu další, kteří popisují stejné strachy způsobené domácí karanténou, izolací kdy jim už nezbyl ani krajíc suchého chleba.

Jednoduše, jídlo došlo.
“To, že někomu se sní, že mu rabují domácnost a zaměřuje se zejména na potraviny, odráží strach z toho, že lidé přijdou o vymoženosti, které se jim v tomto světě dosud v hojnosti dostávalo,” popisuje Carla Marie Manly, autorka kniha Radost ze strachu.

A pokud se ve vašich snech objevují vojáci nebo kdokoli, kdo vám bere jídlo či pití, tento stav odráží neklid z vládních omezení, které se někomu mohou zdát přehnané a příliš omezující.

Korona-snář však nezapomíná ani na různé záhadné a tajuplné postavy vystupující z stínů. To značí neklid a obavu o nemoci.

Zajímavým je sen odehrávající se v divadelní sále. Takové sny odkazují na pocity, že vše, co se děje je spíše show, než realita a snící doufá, že se brzy “zatáhne opona”.

Zdroj:topzenska