Pro vysvětlení není podstatný počet vězňů. Kdyby například byli jen dva po vašem prohlášení, by se podívali jeden na druhého a mysleli si, že ten druhý je ten s těmi zelenými očima. Ráno by však zjistili, že oba jsou ještě na ostrově. To by znamenalo, že oba jsou zeleno OKI a tak oba další noc požádají o propuštění.

Nyní si představme, že na ostrově jsou tři vězni Janko, Maťko a Anička. Po vašem prohlášení se podívají jeden na druhého a každý z nich si myslí, že jeho dva spoluvězni mají zelené oči. Například Janko si pomyslí, že pokud Maťko a Anička jsou jediní zeleno OKI vězni, tak budou sledovat už jen jeden druhého. Znamenalo by to, že další ráno oba odejdou, ale Janko je uvidí i na třetí ano a to musí znamenat, že všichni tři mají zelené oči. Všichni tři požádají o svobodu další noc.

Takové přemýšlení se nazývá logická indukce. Můžeme takto pokračovat se čtyřmi, pěti až stem vězni, dospěli bychom ke stejnému závěru.

Nikdo z vězňů si není jistý, zda je tím zeleno okým člověkem, kterého ostatní sledují. Zjistí to až uplyne stejný počet nocí jako je vězňů na ostrově.

Zdroj:Trendweb