Mozek se do těchto „her“ velmi rychle zařadí. Nebudete mít čas se ohlédnout, protože jeho struktury přestávají plnit své přímé povinnosti. A jako první reaguje kůra čelního laloku, která je zodpovědná za adekvátní posouzení informací a rozhodování.

To, že čelní lalok nezvládá své funkce, je bohužel znatelnější zvenčí. Mluvíme o „Plyushkin syndromu“, který začíná obvyklou neochotou uklidit dům a zbavit se starých věcí. Velmi brzy se k tomu přidává zvyk tahat do domu vše, co mu přijde pod ruku.

A teď to není dům, ale sbírka pečlivě uložených „co když se to bude hodit“, pokojně sbírající prach nejprve v mezipatře, pak na balkoně a brzy zcela zabírající celý obytný prostor. Jedním slovem entropie.

A pokud je to vaše situace, je čas zakřičet na plné hrdlo:

Protože pokud nebude poražena, bude to pokračovat jako s cibulí: čím hlubší vrstva, tím více slz.

K čelnímu laloku se připojí limbický systém, který je zodpovědný za naše reakce. A teď od měkkého, inteligentního, příjemného člověka nezůstane ani stopa. A místo něj – agresivní zuřivost s nechutným charakterem, která ani nepotřebuje důvod k tomu, aby se urazila k smrti nebo udělala skandál. Co, co, a takový člověk se sotva může pochlubit zdravím.

Nejpozoruhodnější je, že je v našich silách poskládat rozpadající se puzzle a vyrovnat se s entropií. Jen se nenechat relaxovat a dodržovat denní režim. Ano, je to tak snadné a těžké zároveň! Ale je to nezbytné, chcete-li si udržet mozek mladý a tělo zdravé.