Ochucený tvaroh a jogurty

V supermarketech zabírají policie s jogurty a tvarohem několik desítek metrů. Sortiment je pestrý: banán, jahoda, vanilka, mango – pro každý vkus. Jsme rádi, že takové výrobky kupujeme, protože „je to velmi užitečné“. Ale výhody jsou bohužel pouze v přírodním jogurtu bez přísady. A jeho jeho protějškové s příchutí obsahuje vyšší dávky cukru, zahušťovadel a konzervačních látek. Pokud navíc porovnáte cenu neslazeného řeckého jogurtu a obvyklého ovoce s plnivem, zjistíte, že přírodní jogurt často vyjde levněji.

Snack mix

12 продуктов, которые не стоит покупать даже cо скидкой

Jedná se o jediné oblíbené občerstvení: je to velmi chutné, vypadá esteticky a navíc vám dává jistotu, že nemáte co jíst. Pokud však pečlivě svaříte složení tašky, můžete vidět, že většinou tvoří kandované ovoce, levné arašídy a rozinky. Existují jen velmi málo dražších ořechů, jako jsou mandle nebo kešu.

Takové směsi nejsou levné. Nespěchejte je však koupit slevou – bude to levnější udělat sami. Dále můžete snížit množství kandovaného ovoce a udělat jídlo o něco zdravější.

Mleté koření

Některá koření obsahují oleje, které jsou odpovědné za chuť a aroma. Tyto koření se nejlépe fungují ihned po nasekání. Neměli byste je skladovat roky, protože velmi rychle ztrácejí chuť a aroma. Samozřejmě vám nikdo nemůže zakázat používat předemletou koření, pokud nemůžete koupit celé. Dodají chuť stejně, prostě nebude tak intenzivní. Ne všechny koření jsou taková: zahrnují pouze kmín, muškátový oříšek, kardamom, hřebíček, koriandr a všechny druhy pepře. Koření vyrobené ze sušené zeleniny (mrkev, celer) nebo bylina může být po celé roky snadno uskladněna na polici ve skříni.

Mimochodem, zkuste věnovat pozornost složení složení, které je určeno k přípravě dalších pokrmů („pro ryby“, „pro kotlety“, „pro grilování“). Typicky je v následujících směsicích mnoho přísad a lze mezi nimi najít látky zvyšující chuť a stabilizátory.

Směs na pečení

Již mnoho let jsou v obchodech k dispozici suché směsi na pečení dortů, palačinek nebo sušenek. Mnoho z nás je kupuje kvůli zjevnému pohodlí: stačí přidat 1-2 přísady, promíchat – a těsto je hotové.

Nezapomeňte však, že kromě mouky, vaječného prášku a cukru obsahují tyto směsi také příchutě, stabilizátory a  barviva. Proto, pokud máte sílu a touhu, pak je stále lepší péct cookies z nezpracovaných produktů. Některé směsi navíc obsahují maximálně 5 ingrediencí, které ve své domácnosti určitě najdete.

Bulgur

Naše staré dobré pšeničné krupice a bulgur jsou velmi blízcí příbuzní. Bulgur se vyrábí z vařené, sušené a drcené pšenice. Pšeničné krupice se zpracovávají odlišně. Oba však mají stejný původ. Chuťové rozdíly jsou velmi nepatrné, ale bulgur je drobivější, zatímco jeho „sestra“ obvykle ztrácí hrudky. U některých pokrmů má drobnost zásadní význam, například při přípravě salátů nebo jiných druhů přílohy. Ale někdy to nevadí (do polévek nebo při plnění zeleniny).

Pokud jde o nutriční hodnotu, zde jde o bulgur a pšeničnou krupici téměř krokem, i když v některých ohledech druhá předstihuje svého bratra. Ceny za ně se ale velmi liší. Proto má smysl jasně pochopit, kde a jak plánujete používat bulgur. Možná nemá smysl platit za to, kde si můžete vzít obvyklý „Artek“.

Ryby a maso

Vyříznutý filet jakékoli ryby bude vždy stát víc než celé jatečně upravené tělo. Někdo strávil svou práci a čas vyčištěním – a budete za to muset zaplatit. Když kupujete celou rybu, budete si ji muset zkrátit. To však vyjde výrazně levněji a dá vám jistotu, že je produkt zpracován a vařen ve správných hygienických podmínkách.

Totéž lze říci například o drůbežím mase: celé jatečně upravené tělo je mnohem levnější než nakrájené kuřecí části.

Rýže na sushi

Mnoho lidí miluje toto japonské jídlo, ale ne každý si může dovolit koupit hotové sushi v kavárně. Vaření doma proto není neobvyklé. Obvykle za to kupujeme rýži, jejíž obal říká „na sushi“. Ano, skutečně existují druhy obilovin, které se používají výhradně pro tyto účely: obsahují velké množství škrobu, takže rýže se po uvaření stane lepkavou.

Pokud však vezmete pravidelnou kulatou rýži a vhodně ji uvaříte, dostanete totéž. A jen velký labužník bude schopen najít rozdíly v hotovém výrobku.

Rybí konzervy v oleji

Rybí konzervy jsou milovány po celém světě: porce jsou malé, ryba je připravená k jídlu a pokud jde o množství vitamínů, je téměř stejně dobrá jako čerstvá. Konzervy se obvykle používají ve 2 verzích: ve vlastní šťávě a v oleji (tímto způsobem je samozřejmě šťavnatější). Pokud však chcete co nejdříve používat vitamíny obsažené v rybách, je lepší koupit si ten, který je konzervovaný ve vlastní šťávě. Například v jedné z těchto dávek (na obrázku) je omega-3 v počáteční o 20% nižší než v druhé, protože tuňák ve vodě ztrácí pouze 3% omega-3: zůstává kapalině ,. A pokud je tuňák v oleji, pak má o 15-25% méně vzácné látky. A to vše jen proto, že omega-3 je rozpustný v tucích.

Ochucená ochucená sůl

Mnoho lidí se pokouší zpestřit svou domácí kuchyni všemi druhy koření. S kořením může obyčejný guláš nabýt exotického nádechu. Nespěchejte však s nákupem koření na bázi soli: koneckonců, většina z nich je obvykle ve skutečnosti sůl, která stojí cent. Tyto směsi se však levně neprodávají.

Pokud kupujete sůl a koření samostatně, bude to několikanásobně levnější, než když si koupíte krásné obaly, kde je všechno stejné.

Zdroj:Bright Side