6. To však Římany nijak neomezovalo – kolem bylo spousta otroků a otroků, s nimiž byl pohlavní styk téměř povinností. Proč byly ještě potřeba?

7. Malé orgie přerostly ve velké – nejznámější jako bakchanálie, praktikované za Nera. Mohly sloužit jako názorné pomůcky pro intimní život: odehrávaly se všechny jeho druhy – od sadismu a lesbické lásky až po voyeurismus.

8. Postupem času byly orgie stále zakázány, ale dokázaly zanechat v paměti potomků rušivou stopu. A jak nevzpomenout na Caligulu s jeho incesty nebo na Messalinu, která vyhrála soutěž se slavnou prostitutkou – za den „udělala radost“ 25 mužům.

9. Placená láska nabyla ve starém Římě kolosálního rozsahu. Zástupci starověkého povolání se nacházeli všude – v hotelech, v pekárnách, na hřbitovech (!), Samozřejmě v lázních.

10. Na vrcholu „placené lásky“ kralovaly kurtizány, které se jen stěží daly nazvat obyčejnými prostitutkami, zažívající veškerou hořkost této profese – ponižování, nízké postavení, kuplíři atd. Kurtizány měly privilegované milence, ovlivňovaly kulturní a společenský život a byli obklopeni luxusem.

Zdroj.lunanews.net