Přes webové rozhraní (Interface)

Je to nejsprávnější způsob z hardwarového hlediska. Ale čas, který na to budete potřebovat, je mnohem větší. Ale na druhou stranu, když není možný fyzický přístup k routeru, je to jediný způsob, jak jej restartovat.

Restartování routeru přes telnet

Kterýkoli ADSL modem, WiFi router, nebo GPON ONT terminál – je v první řadě, jak jsme již zmínili, minipočítač, který má svůj vlastní operační systém, na kterém závisí potřebné služby. Jedním z nich je telnet. Je to speciální protokol, který umožňuje ovládat zařízení na dálku pomocí počítače z příkazové řádky.

Pro připojení k počítači se systémem Windows XP stačí stisknout kombinaci kláves Win + R a v řádku “Otevřít” zadejte příkaz: telnet IP adresa. Stiskněte tlačítko “OK”. Se systémem Windows 7 nebo Windows 8 to bude trošku složitější, protože tam nebyl původně nainstalován telnet. Aby se zabránilo dlouhodobé instalaci, stačí si stáhnout malý program Putty, nebo jeho klon Kitty.

Pokud se váš router po restartování vrátil do normálu, můžete automatizovat tento úkol tím, že si koupíte napájecí adaptér s časovačem. Jednoduše jej zapojíte do sítě a nastavíte čas, kdy bude pravidelně restartovat váš router. Například, když všichni spí.

Zdroj:CHILLIN.SK