Rostliny
Jetel – Ti se 4, 6, 8 a 9 listy mají štěstí. Čím více listů, tím více štěstí. Trojlístky s 5 a 7 listy přinášejí smůlu, a pokud je najdete, měli byste je zničit. Jetel, který náhodou najdete, přináší více štěstí než ty, které záměrně hledáte. Když najdete jetel pro štěstí, měli byste ho odtrhnout nehty nebo zuby, vložit do hedvábného kapesníku a nosit u srdce a nikomu o něm neříkat. Šťastný devítilístek je velmi vzácný a nosí se ve dne i v noci.

Pšeničný klas – Málokdy je dvou, troj nebo víceklasý, ale pokud se náhodou najde, přináší štěstí. I klasy přinášejí štěstí v penězích a nosí je s sebou a liché klasy přinášejí štěstí v lásce, ale nenosí je s sebou.

Sláma s klasem – Před dveřmi je znamení příchodu mužského hosta do domu a bez klasu je znamení ženského hosta.

Růže, z jejíhož středu vyrůstá poupě, je „zásnubní růže“. Kdo ji najde, brzy se ožení. Když se v šatech zasekne trn, je to znamení blížící se svatby, jejíž součástí budete i vy.

Když na vás visí větev, je to znamení, že vás někdo zbožňuje. Větev by se neměla šlapat, ale odstraňovat ručně. Křenová květina, pokud ji nosíte s sebou, odhání nechtěné nápadníky. Snězte na jaře první fialku, kterou najdete, protože vás letos budou milovat vaši nejbližší.

Zvířata
Pokud pomůžete jakémukoli zvířeti v nouzi, dobročinné prostředky vám budou vráceny. Když vám zkříží cestu černá kočka, budete mít na silnici smůlu. Když vás na cestě potká pes, práci úspěšně zvládnete.

Když potkáte prasata, zahájení podnikání vám přinese zisk. Pokud uslyšíte kukačku plakat a máte u sebe peníze, budete je mít po celý rok. Pokud ho u sebe nemáte, ten rok ho ani nedostanete.

Pokud vám nad hlavou přelétne havran nebo několik z nich, dejte si pozor na neštěstí.

Hlas sovy naznačuje nemoc. Pokud si sedla na váš dům, někdo v domě bude nemocný. Kde sovy zpívají, tam je zakopaný poklad. Pokud ji chcete kopat, nesmíte při kopání mluvit.

Když uvidíte čápa tiše sedět nebo stát na střeše vašeho domu, nastěhuje se do vašeho domu klid a štěstí. Když uslyšíte kvákání čápa, budete mít v domě škody.

Altán chrání dům před bleskem a ohněm, pokud se na něj usadí. Když pomůžete broukovi, který se převrátil na záda, „činil jste pokání ze svých sedmi hříchů“.

Ten, na koho spadne housenka, se bude zlobit na sousedy. Setkáte-li se s červeným koněm, uvidíte toho dne milého člověka. Pokud potkáte bílého koně, dáte peníze.

Vidět pavouka ráno znamená neštěstí a starosti. Vidět ho v poledne znamená, že se vše snadno vyřeší a vidět ho večer je štěstí. Když na vás ze vzduchu spadne pavouk, dostanete dobré zprávy.

Myši, které žijí v dolech a tunelech, nesmí být zabity. Svým letem předznamenávají neštěstí. Když kohout zakokrhá u vchodových dveří, přijdou hosté. Když hlídací pes v noci vyje, navštíví dům smrt.

Když si vlaštovka postaví hnízdo pod střechou domu, vstoupí do toho domova mír.

Předměty
Stará podkova přináší štěstí. Když je přibitý k domu, chrání ho před nehodami. Když nůžky spadnou na podlahu a přilepí se, budou v domě hádky.

Pokud nůž upadne a přilepí se, zažijete nevěru od milovaného člověka. Při vracení zapůjčené jehly neděkujte, protože jinak se s danou osobou pohádáte.

Když si půjčujete léky, neděkujte, protože jinak lék nezabere. Pokud jsou boty položené na stole, počítejte s nemocí.

Pokud se vám při šití zamotá nit, dostanete nečekaný dárek. Pokud se sůl rozsype na stůl, musí se sebrat nožem do talíře, aby nedošlo k rvačce v domě.

Pokud se u stolu rozbije sklenice nebo při klepání praskne, bude štěstí. Rozbité kuchyňské náčiní přináší štěstí a prosperitu. Čím více štěstí vstoupí do domu, tím více praská sklo a porcelán.

Rozbité zrcadlo je třeba sebrat a vyhodit, protože při špatném používání přinese sedm let smůly. Když věci padají ze zdi bez jakékoli viditelné příčiny, je to varování před zlem. Kde se stůl houpe, v tom domě vládne žena.

Když nenapíšete svou adresu a při tom zlomíte pero nebo zašpiníte papír inkoustem, pak je lepší to nedávat a vyhnete se nepříjemnostem.

Když si čtyři lidé podají ruce při loučení a pak zkříží ruce, dojde k hádkám a neshodám. Pokud se dítě namočí před rokem, bude slabé.

Když cizí člověk odejde z domu, aniž by se posadil, vezme si z domu pokoj. Když je u jednoho stolu 13 lidí, někdo bude

Když ráno vstanete, nevstávejte levou nohou, abyste nemuseli být celý den nevrlí. Umýt se s někým ze stejného umyvadla nebo se utírat stejným ručníkem znamená boj.

Hrbáč přináší štěstí. Pokud ho potkáte, bude pro vás ten den šťastný. Pokud se dotknete hrbáčových zad, aniž by to cítil, budete ve všem „šťastné ruce“, dokud si tu ruku neumyjete.

Pokud v noci slyšíte někoho klepat na vaše dveře a nedokážete vysvětlit důvod, je to znamení zla.

Když ráno odcházíte z domu, dávejte si pozor, kdo vás potká: Děti přinášejí štěstí a radost po celý den. Mladý muž a dívka jsou znamením, že den nebude nešťastný. Muž a žena znamenají, že vše během dne nepůjde podle vašich představ. Je-li mnoho starších lidí, budete toho dne naštvaní.

Pokud se vám ráno stane nehoda, ten den si nic důležitého nezačínejte. Když se vydáte na cestu a budete se muset vrátit, abyste získali něco, co jste zapomněli, nečekejte od toho výletu žádné výhody.

Až budete spát v cizí posteli poprvé, vzpomeňte si, co sníte, protože ten sen se splní. První noc, kdy sníte ve svém novém bytě, se splní.

Když dvě zadek v touze něco zvednout, zamilují se.