Akné se nezbavíte (a to nejste v pubertě) – obličej plný pupínků je příznakem číslo 2 při stanovení oficiální diagnózy. Vzhledem k tomu, že hormony v pubertě často způsobují akné, je logické, že nadbytek hormonů způsobený tímto syndromem by dělal totéž.

Vlasy na nečekaných místech – Pokud máte na bradě trochu chloupků, nebojte se. Pár chloupků pravděpodobně není známkou polycystických vaječníků, ale pokud se ‚vyboulí‘ na bradě, bocích, horních rtech nebo na jiných místech, kde to nečekáte, navštivte lékaře. Nadměrné ochlupení neboli hirsutismus je třetím hlavním příznakem syndromu polycystických ovarií.

Vypadávání vlasů na místech, kde si to nepřejete – I když zvýšená hladina androgenů může vést k vypadávání vlasů na místech, kde si to nepřejete, bohužel může také způsobit vypadávání vlasů. Vysoká koncentrace hormonů totiž vede ke znatelnému oslabení vlasových kořínků. Zvýšení hladiny androgenů má negativní vliv na růst vlasů a způsobuje alopecii. To se však nestává v každém případě.

Nemůžete otěhotnět – Syndrom polycystických vaječníků je hlavní příčinou neplodnosti. Když vaše tělo nevytváří dostatek progesteronu pro celý menstruační cyklus, nevyvinutá vajíčka se promění v cysty. Cysty pak brání zdravým vajíčkům cestovat po vejcovodech do dělohy.

Máte prediabetes neboli cukrovku 2. typu – Ačkoli si lékaři nejsou zcela jisti proč, syndrom polycystických vaječníků je spojen s inzulinovou rezistencí (buňky nemohou správně využívat inzulin, což vede k vysoké hladině cukru v krvi). Postupem času, a pokud se neléčí, může způsobit cukrovku 2. typu.

Přibrali jste na váze – přemýšlejte. Přibrali jste někdy v životě rychle a nečekaně? Tento syndrom by mohl být na vině, zvláště pokud máte právě teď problém shodit ta kila. Hmotnost by neměla být jediným příznakem pro diagnostiku, ale může to být jeden z mnoha příznaků, že se něco děje. A polycystické vaječníky specificky způsobují nárůst hmotnosti v horní části těla a břiše.

Co můžeš udělat?

Pokud jste zaznamenali více příznaků – zejména nepravidelnou menstruaci, akné a růst vlasů – navštivte lékaře. Bohužel neexistuje žádná standardní léčba a léčba je vysoce personalizovaná. Lékaři v současné době doporučují kombinaci léků a změny životního stylu k léčbě příznaků, které zažíváte.