Občas jsme se pořezali, zlámali jsme si nohu nebo vyrazili zub. Prostě se to stalo. Nikomu ani nenapadlo, že by to nebyla jen a jen naše vina. Vzpomínáte? A kolikrát jsme se porvali a chodili s modřinami! Jenže jsme si je nevšímali. Cpali jsme se buchtami, lízali zmrzlinu a napájeli se limonádou, ale nikdo z nás z toho nepřibral, protože jsme věčně někde létali a hráli se. Z jedné láhve pilo “x” lidí a nikdo z toho rozhodně neonemocněl. Neměli jsme play station, počítače, 165 kanálů satelitní televize, cédéčka, mobily, tablety, ani Internet.

Dívat se na filmy jsme chodili k tomu, kdo měl doma televizor – žádná videa tehdy také nebyly. Zato jsme měli kamarádů. Chodili jsme s nimi ven. Jezdili jsme na kolech, házeli větvičky do proudu potoka nebo říčky, stavěli rybníčky a hráze z bláta, hráli se na honěnou, vysedávali jsme na lavičkách v parku nebo na zábradlí při škole a povídali jsme se o všem možném. Když jsme s někým chtěli hovořit, zkrátka jsme šli k němu, zazvonily nebo zaklepali, otevřely dveře … Rovně!

Bez svolení, bez doprovodu, bez ochrany! Sami v tom krutém a nebezpečném světě! Jak jsme to vůbec mohli přežít? Hráli jsme vybíjenou s míčem nebo hokej s holemi a starými teniskami, zvonili na cizí zvonky, chodili jsme na jablka a hrušky do cizích zahrad, třešně jsme spolkli i s peckami a ty pecky nám kupodivu v břiše nezačaly růst. Každý se zkusil alespoň jednou zapsat do fotbalového mužstva nebo na hokej, dívky na gymnastiku … ne každý se tam dostal.

Učili jsme se vyrovnat se zklamáním. Naše skutky byly naše. Byli jsme připraveni nést následky. Nebylo za koho se schovat. Naše pokolení dalo světu mnoho lidí schopných riskovat, zvládat problémy a tvořit něco, co tu ještě nebylo, co ještě neexistovalo. Měli jsme možnost volby, právo na riziko a nezdar, měli jsme zodpovědnost a naučili jsme s tím vším zacházet.

Zdroj.chillin.sk