Gordonsetr

Kern teriér

Modrý teriér z Kerry

Irský setr

Pracovité plemena psů s průměrnou inteligencí

Tato plemena se povelům naučí po vícenásobných opakováních, ale při absenci pravidelného cvičení a práce s těmito psy se jejich schopnosti poměrně rychle ztratí a můžete začít znovu. Přesto jsou to věrní a dobří společníci a zejména oddaní a milující zvířata.

Bedlingtonský teriér

Anglický trpasličí teriér

Irský vlkodav

Saluki

Kavalír King Charles Španěl

Sibiřský husky

Chrt

Boxer

Foxteriér

Tvrdohlavá plemena

Mnoho lidí tyto psíky počastuje jako hloupé, ale není to zcela tak. Tato plemena nejsou hloupá, ale tvrdohlavá a těžko se s nimi pracuje. Jsou vhodná jako domácí mazlíčci, pro něž jejich pán soustředí veškerou svou pozornost. Dělají jen vlastní rozhodnutí, jen to, co sami chtějí a reagují pouze tehdy, když se jim to zdá vhodné. Navzdory všemu se dají vycvičit, ale třeba na ně svatou trpělivost a spoustu času.

Mopslík

Francouzský buldoček

Italský chrtík

Japonský španěl

Bobtail

Skotský teriér

Čivava

Lhasa Apso

Bulmastif

Skye teriér

Plemena pro efekt

Tyto psíci bohužel nedostali do vínku mnoho přirozené inteligence, ale nelze je považovat za hloupé nebo neschopné. Jejich výcvik je náročný a složitý, většinou i nemožný. Jsou opravdu mimořádně svérázní, zato velmi milující a nenároční. Rozhodně však stojí za to.

Dogy

Bígl

Pekingský palácový psík

Čau-čau

Bulldog

Navzdory seznamu pejsků je rozhodně definice jednotlivce absolutně nemožná. Každý pes, stejně jako člověk, má svou povahu a může se narodit s určitými znaky, které jeho soukmenovcům chybí, nebo naopak, které mají a on ne. V zásadě platí, že jednotlivá plemena se od sebe příliš neliší. Záleží na práci se zvířetem, trpělivosti a laskavosti k němu. I neposedný a neposlušný pes se může stát Vaším nejvěrnějším a nejspolehlivějším společníkem. Kolik psovi dáte, tolik se Vám vrátí. To je pravidlo, které platí při každém jednom plemeni.

Zdroj.prosvet