Kromě toho existují zprávy, že když vědci otevřeli náhrobek, první věc, která se jim objevila v očích, byl nápis: „Když vstanu, svět se zachvěje. Každý, kdo rozbije můj mír v tomto nebo v příštím životě, bude podroben utrpení a zahyne. ““ Sovětští ateističtí vědci však neuposlechli varování a přinesli naší zemi obludné utrpení … Také se uvádí, že při otevření hrobky náhle zhasla elektrická osvětlovací zařízení a vzduch uvnitř mauzolea byl naplněn podivným zápachem a šustění větru. Rovněž říkají, že rozhodnutí narychlo přerušit studium a umístit smrtelné ostatky Timuru na místo odpočinku přijal osobně Stalin, jakmile (na podzim 1942) se poprvé dozvěděl o dni zahájení prací na mrtvola velkého dobyvatele a učinil závěry o tom, k čemu vlastně vedly …

Jak zkontrolovat bulvární legendy, vyvrátit je (nebo naopak potvrdit)? Začněme tím, že původně otevření hrobky a exhumace Timuru vůbec nebyly plánovány. Na jaře 1941 byla zahájena výstavba velkého hotelu „Tourist“ v oblasti mauzolea Timur. Sovětští inženýři pokazili něco s odtokovým systémem, aniž by vzali v úvahu, že Samarkand měl kanalizační systém starý dva tisíce let. Něco nevědomky zablokovali a v důsledku toho se mauzoleum začalo plnit odpadními vodami. Tělo Tamerlána bylo tedy doslova naléhavě zachráněno před povodněmi.

Aby mohla být nucená exhumace prováděna podle potřeby ve vědě a aby případ mohl poskytnout příležitost, bylo možné vyšetřit ostatky velkého dobyvatele, byla skupina vědců pod vedením slavného antropologa profesora Michaila Gerasimova zavolal z Leningradu. V době, kdy dorazila (jednosměrná cesta trvala pět dní), úroveň splašků v mauzoleu výrazně vzrostla a atmosféra tam byla velmi odlišná od vůní Východu. Proto – legenda o „těžkém duchu“ vycházejícím z hrobky. Během ražby zhaslo světlo, protože odpadní voda spadla na trolejový drát.

Vědci ve skutečnosti našli v hrobce nápis. Byl mnohokrát vyfotografován a zkopírován, jeho obsah obsahuje zbožnou legendu o vznešeném narození Timuru. Gerasimov provedl nezbytné manipulace s tělem Tamerlána, vytvořil svůj antropologický portrét a zjistil, že je to silný muž turanské (kavkazsko-mongoloidní) rasy, který je celých 69 let velmi zdravý. Nebýt náhlé nepochopitelné nemoci (příčina smrti nebyla objasněna), mohl žít déle.

Na podzim roku 1942 byly všechny práce dokončeny. Mezitím inženýři a stavitelé v Samarkandu zlikvidovali zaplavení mauzolea a jeho následky. Zbývalo jen vrátit pozůstatky Tamerlána zpět, což se stalo.

Bylo rozhodnutí o otázce – být či nebýt Velkou vlasteneckou válkou – v rukou komunálních služeb Samarkandu?

Příznivce mystické verze nezastavuje ani fakt, že sovětská protiofenziva, která znamenala počátek radikální změny ve Velké vlastenecké válce, začala o měsíc dříve než Timurovo opětovné osídlení. Vždy najdou argument, že zásadní rozhodnutí o ukončení týrání pozůstatků Tamerlána bylo učiněno dříve a duch dobyvatele začal hněv nahrazovat milosrdenstvím. Také je nepřesvědčují, že rozhodnutí o zabavení ostatků bylo vynucené, jinak … No, co se jim mohlo stát, je popsáno výše. Podle jejich názoru byla celá řada událostí vedoucích k otevření hrobky mysticky předurčena, počínaje nešťastným rozhodnutím postavit ve středověké čtvrti východního města moderní hotel.

A co si myslíš ty? Právě v datech Hitlerova jmenování termínů útoku na Sovětský svaz vidí Timurští mystici potvrzení svého úhlu pohledu. Ano, zpět na 30. dubna 1941 stanovil Hitler datum invaze do SSSR – 22. června. Stavba hotelu, která vedla k fatálním událostem, však začala dříve! Takže pohled lidí, kteří věří, že to byl Timurův narušený duch, který pomstil naši zemi Hitlerovým útokem, je prakticky nevyvratitelný. Je však vtipné, že celá prehistorie Velké vlastenecké války se redukuje na takové mystické úrovni na řešení otázky stavby hotelu „Turista“ v Samarkandu a kvality odvodňovacích prací tam. Docela hoden modernizované ságy Pán prstenů.

Zdroj:cyrillitsa.ru