7) Kurkuma

Kurkuma obsahuje aktivní látku kurkumin, která má protizánětlivé a antioxidační účinky, čímž pomáhá zlepšovat zdraví srdce.

Kurkumin pomáhá chránit kardiovaskulární systém před poškozením tím, že snižuje a předchází zanesení tepen. Kromě toho snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu.

Studie z roku 2015 publikovaná v mezinárodním časopise Klinické a experimentální patologie zjistila, že kurkuma je účinná při prevenci zanesení tepen a při zlepšování zdraví srdce.

Tato studie dále uvádí, že zlepšení propustnosti koronárních tepen kurkumin může souviset s jeho protizánětlivým účinkem.

Přidejte 1 čajovou lžičku kurkumy do sklenice vody. Přidejte i špetku pepře, který usnadňuje vstřebávání kurkuminu ve střevě. Pijte to 1 až 2 krát denně.

8) Brokolice

Brokolice je další zelenina plná vitamínu K, který pomáhá předcházet vápenatění a kornatění tepen.

Tím, že budete jíst brokolici s obsahem vitaminu K a antioxidantů, zabráníte oxidaci LDL cholesterolu, která může vést k vážným srdečním onemocněním.

Tato úžasná zdravá zelenina obsahuje také hodně vlákniny, která pomáhá normalizovat krevní tlak a snižovat stres způsobující trhliny a časem budování nánosů v cévách.

9) Jablka

Jedno jablko denně je tajným receptem pro čisté cévy. Jablka obsahují určitý typ vlákniny známé jako pektin, která snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu.

Zasahuje do vstřebávání žlučových kyselin, které nutí játra vytvářet více žluči z cholesterolu. Kromě toho vysoké množství flavonoidů v jablkách pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění a jiných kardiovaskulárních onemocnění.

Stejně draslík a hořčík v jablkách pomáhají udržovat krevní tlak pod kontrolou. Studie z roku 2013 publikovaná v časopise Funkční potraviny naznačuje, že denní konzumace jablek podporuje kardiovaskulární zdraví.

U zdravých dospělých lidí ve středním věku, konzumace jednoho jablka denně v průběhu čtyř týdnů snížila o 40% látku v krvi, která je spojena s kornatěním tepen.

Jablka jsou nejlepší v bio kvalitě. Jezte je spolu se slupkou, abyste získali maximum jejich benefitů.

10) Chia semínka

Tato cenná potravina z mayské a aztécké kultury má nesmírně mnoho zdravotních přínosů. Je to nejbohatší rostlinný zdroj omega 3 mastných kyselin.

Kombinace omega 3 mastných kyselin a vlákniny z nich dělá nejpříznivější jídlo pro srdce. Chia semínka mohou snížit hladinu škodlivého LDL cholesterolu, snížit krevní tlak a vyčistit vaše tepny.

Tuto všestrannou a chutnou potravinu lze konzumovat mnoha způsoby.

Přidejte 1 polévkovou lžíci chia semínek do 3 lžic vody. Nechte odstát 30 minut. Tuto gelovou směs můžete přidat do vašeho smoothie, či do jiných jídel.

Další možností je, že je suché přidáte do svého jogurtu, či ovesných vloček. Pokud si je chcete vychutnat křupavé, nasypte je na suché jídlo, jako jsou saláty.

Chia semínka absorbují hodně vody, proto je důležité, abyste zůstali dobře hydratovaní při jejich konzumaci.

11) Lněná semínka

Jedním z nejlepších zdrojů kyseliny alfa-linolenové (ALA) jsou lněná semínka.

Jsou známá svou schopností snižovat krevní tlak a záněty, pomáhají předcházet kornatění tepen a zlepšují celkové zdraví srdce.

12) Brusinky

Brusinky jsou dalším přírodním zdrojem antioxidantů, které přispívají ke zlepšení kardiovaskulárního zdraví snížením špatného LDL cholesterolu a zvýšením dobrého HDL cholesterolu.

Ve skutečnosti má šťáva z brusinek mnohem vyšší antioxidační sílu než ostatní ovocné šťávy (výjimkou je 100% šťáva z bílých nebo červených hroznů).

Dopřejte si dvě sklenice 100% organické brusinkové šťávy denně, abyste si ochránili srdce a zlepšili celkové zdraví.