Li také začala studovat bydlením na koleji, a tak se dostala do situace, kdy se její spolubydlící v noci střídali v jejím pokoji, aby tento vzácný jev viděli na vlastní oči. V té době už o Li mluvila celá provincie Che-nan. Pak zbytek Číny.

Mezitím Li potkala Liu Suokina, za kterého se provdala. Asi před patnácti lety poskytl Li rozhovor, ve kterém řekl, že mu trvalo několik měsíců, než si zvykl na to, že v noci bude spát v domě jen on.

– Otočil bych se na posteli a snažil se přijít s řešením, jak jí pomoci. Kdykoli jsem se na ni podíval, dívala se na mě smutnýma očima, trochu záviděla, že si můžu odpočinout. Postupem času jsem si však všiml, že si její tělo opravdu zvyklo, že už nespí – říká Liju.

Po více než 40 letech nespavosti přišla Li do okamžiku, kdy měla naději, že konečně usne. Dostala důrazné doporučení, ke kterému lékaři v Pekingu jít.

Tam zažila největší šok ve svém životě. Lékař z Pekingu pozoroval a analyzoval Li v noci po celý týden a dospěl k závěru, že vlastně celou dobu spala, ale s otevřenýma očima.

– Monitory, které v jejím případě ukazují mozkovou aktivitu během noci, mi potvrdily, že opravdu spí. I když jen deset minut v noci. Pak, jak říkají lidé, se její „mozek vypne“. Bohužel je to příliš málo pro každého muže, dokonce i pro Li, ale pokud spí – spí. Nebyla si toho vědoma, protože měla oči otevřené, ale spala. Dokonce, jak potvrdil její manžel, mohla v té době vést konverzaci, ale její mozek nefungoval tak, jak normálně funguje. Fenomén podobný náměsíčnosti – říká lékař z Pekingu