Na mouchy je toto perfektní!

Na  velké mouchy, masařky, i drobné mušky je výborný vratič obyčejný  – určitě jste ho viděli, jde o plevel, která roste v příkopech a na loukách iv zahradách. Já mám odzkoušené, že na  jednu místnost stačí asi 2-3 kytičky . Vratič má zvláštní vůni, pokud vám je nepříjemná, dejte kytičku jen na parapetu, nebo zvenku na okno. Mouchy vůni vratiče nenávidí a zmizí od ní co nejdál. Vratič takto používám i sušený, dám do plátěného sáčku a pověsím do okna. Doufám, že vám to pomůže.

proti klíšťatům

Předtím, než půjdete do lesa – na ochranu proti klíšťatům a komárům – nastříkejte odvar z vratiče na exponované části těla (nejdříve proveďte alergický test, namažte přípravek pouze částí pokožky a zkontrolujte alergickou reakci).

Pro tento účel lze použít i olej z vratiče , ale pouze po zředění, například ředíme klasickým kuchyňským olejem .

Vyrábíme přípravky z vratiče

Vratič se může také úspěšně používat v zahradě, například ve formě odvarů nebo extraktů, protože účinně bojuje proti mnohým nepříjemným škůdcům a dokonce i proti chorobám rostlin.

Jak vyrobit extrakt z vratiče?

Extrakt se získává zalitím 300 g čerstvé byliny nebo 30 g sušené byliny s 10 litry vody . Po uplynutí 24 hodin zředíme vodou (v poměru 1: 2).

Rostliny postříkáme proti mšicím, housenkám a dalším škůdcům tímto výloh.

Jak prirpaviť odvar?

Odvar připravujeme z 500 g čerstvé byliny nebo 75 g sušené byliny , kterou zalijeme 10 litry vody, necháme den bokem a pak vaříme asi 20 minut. Po ochlazení a zředění vodou (v poměru 1: 5) používáme.

Používáme ho k hubení mšic na květech, jahodových roztočů, skleníkových molic, mravenců a padlí .

Sebrané a usušené byliny mohou skladovat až do jara a připravit z nich přípravek na postřik stromů a keřů, aby se poškodily zimní formy přezimujících škůdců.

Pokračování na další straně