„Není mutant“

Krátce po Mariyčině narození se rozšířila zpráva, že se poblíž černobylské jaderné elektrárny narodilo dítě. Lydia a Mihail byli označeni za zločince a úřady jim řekly, aby okamžitě opustili oblast, ale stále odmítali. Mariyka se přestěhovala až v 7 letech, kdy musela chodit do školy, ale i to jen na dobu školního roku.

Přestože je Mariyka od dětství vystavena vysoké radiaci, je podle všeho naprosto zdravá a není na ní nic neobvyklého. V současné době je mu 21 let, pracuje v baru v Kyjevě, studuje univerzitu a chce pracovat v pohostinství.

„Není to mutant, nemá dvě hlavy. Milá a milující dívka.“ řekla Daily Mail matka dívky.

Mariyka neměla obyčejné dětství a vždy pociťovala nedostatek kamarádů na hraní. To, že vyrůstal v oblasti, kde neměl sousedy a návštěvy tam nesměly, ho připravilo o možnost setkávat se s dalšími dětmi v jeho věku. Mariyka se zdráhá mluvit o své minulosti, ale přiznává, že se právě nachází ve skvělé fázi svého života.

Mám se velmi dobře. Pracuji, živím se.“ Mariyka řekla v rozhovoru.

Přestože Mariyka nyní žije a pracuje mimo kontaminovanou oblast, může občas navštívit svou 66letou matku, která tam stále žije. Žena říká, že je velmi hrdá na to, že její dcera našla své místo v životě i přes mimořádné a nepříznivé okolnosti, za kterých se narodila.