Tajemná historie „Titanicu“ podrobně

Nedostatek dalekohledu

Navzdory skutečnosti, že Titanic vypadal nepotopitelně, říká se, že na palubě lodi nebyly žádné běžné dalekohledy. Zdá se, jak by se to mohlo stát, že dalekohled nebyl zahrnut do sady základních a nezbytných věcí pro plavání?

Lidský faktor bohužel zasáhl do osudu vložky. David Blair byl jedním z námořníků, kteří se měli vydat na první cestu Titanicem, ale téměř na poslední chvíli byl z neznámých důvodů vyškrtnut ze seznamu posádky.

9. dubna 1912 David opustil vložku a omylem si s sebou vzal klíč od skříňky obsahující dalekohled. Po dlouhou dobu si Blair ponechal klíč u sebe a poté ho dal své dceři, která v roce 1980 převzala klíč k Britské a mezinárodní námořnické společnosti. Později byla tato položka uvedena do aukce.

Existují ale i jiné verze. Například takový, že si námořník vzal dalekohled s sebou nebo je prostě nechal ve své zamčené kabině. Ať je to jakkoli, ale rozhledna Fred Fleet, který v tu osudnou noc sloužil na věži a jako první ohlásil přístup ledovce, později vyšetřování řekl, že jeho dalekohled mohl tragédii zabránit. Je ironií, že po 100 letech byl na Fredově hrobě nalezen dalekohled a poznámka s následujícím obsahem:

Drahý Frede! Odpusťte, že jsem vám přinesl dalekohled o 100 let později, než bylo potřeba, ale lepší pozdě než nikdy! Řekli jste, že kdybyste měli dalekohled, měli byste více času na záchranu Titanicu před ledovcem. No, vezmi si to. Láska, Francis „

Vyšetřovatelům se bohužel nikdy nepodařilo zjistit, kdo je Francis. Za zmínku stojí také to, že se Frederick Fleet v roce 1965 oběsil. Mnozí se shodují, že důvodem byl pocit viny za potopení Titanicu.

Varování ledovce
Odborníci, kteří studovali podrobnosti potopení slavné lodi, tvrdí, že tuto tragédii mohla způsobit absence dalekohledu. V tuto chvíli jsou události noci ze 14. na 15. dubna obnoveny téměř minutu po minutě.

Je známo, že od samého rána 14. dubna posádky lodí, které se plavily v Atlantském oceánu, neustále předávaly zprávy o velkém počtu ledovců. Titanic však zprávy nějak ignoroval. K tomu existuje také vysvětlení.

A věc spočívá v tom, že na vložce pracovali najatí radisté ​​z britské společnosti „Markoni“. Mezi jejich povinnosti patřilo přijímání nejnovějších zpráv ze země do redakce lodi a zasílání telegramů od cestujících první třídy.

Stojí za zmínku, že Titanic měl dokonce svůj vlastní deník. Proto radisté ​​Markoni neměli čas na ledovce. Cestující se zajímali pouze o nejnovější zprávy.

Dějiny Titanicu jsou také zahaleny mystickými legendami. Někteří například tvrdí, že přibližně jednou za 6 let je signál SOS odeslán radistům z potopené lodi. V roce 1972 to poprvé oznámila posádka lodi Theodore Roosevelt. Dosud však nebyly nalezeny žádné listinné důkazy.

Cestující na Titanicu


Nepotopitelná Molly
Historie filmu „Titanic“ má stovky zajímavých osobností s neobvyklým osudem. Jednou z nich byla jistá Margaret Brownová. Po ztroskotání lodi dostala přezdívku „The Unsinkable Molly“. Tato bohatá žena plávala do New Yorku první třídou výletní lodi, aby navštívila svého nemocného vnuka. Margaret koupila letenku zcela náhodou, aby rychle viděla dítě.

Stojí za zmínku, že Margaret Brown v životě vždy hájila práva žen a podílela se na charitativní činnosti. Když se Titanic začal potápět, odvážná dáma pomohla usadit lidi na záchranné čluny a dokonce i poté, co evakuace požadovala otočit člun na místo tragédie, aby mohla vyzvednout ještě žijící cestující. Člen posádky, který měl na starosti záchranný člun, však tuto horlivost neocenil. Potom Margaret vyhrožovala, že mladého muže hodí přes palubu.

Poté, co se žena již objevila na palubě lodi „Karpatia“, pomáhala dalším obětem, uklidňovala je a rozdávala základní potřeby.

Pán do konce

Byli tam i další vynikající cestující. Například podnikatel Benjamin Guggenheim. Tento ušlechtilý pán umístil svou spřízněnou duši do záchranného člunu a řekl, že potřebuje pomoci posádce opravit Titanic. Benjamin sám pochopil, že nebude schopen přežít.

Vrátil se do své kajuty a převlékl se do slavnostního fraku. Potom sestoupil do centrální haly, nalil si whisky a užíval si poslední minuty svého života, seděl u stolu a sledoval obecnou paniku. Když byl Guggenheim požádán, aby se pokusil o útěk, odpověděl, že je dokonale oblečený v souladu se situací a je připraven zemřít jako pravý gentleman.

Skutečný Jack Dawson

Jack (aka Joseph) Dawson, kterého v Titanicu hrál Leonardo DiCaprio, byl skutečnou postavou. Vypadal, samozřejmě, úplně jinak a měl jiný osud. Podle filmu Jack vyhrál lístek na Titanic v kartách a šel na výlet ve třetí třídě. Skutečný Jack však pracoval na vložce jako jednoduchý hasič, a proto při nehodě zemřel.

Nejmladší cestující

V roce 2009 zemřel poslední pasažér Titanicu. Mladá Millvina Deanová měla jen 2,5 měsíce, když se slavná loď srazila s ledovcem. Ale dívka byla zachráněna. Po katastrofě žila dalších 97 let.

Hudební doprovod
Scéna z filmu Jamese Camerona, kde během srážky hraje na palubě živý orchestr, není fiktivní. Skutečný tragický příběh filmu „Titanic“ byl opravdu doprovázen hudbou. Skupina hudebníků téměř do posledního hrála skladbu „Closer, Lord, to you!“. Oznámil to jeden z přeživších cestujících.

Podle jiné verze orchestr hrál veselou a uvolněnou hudbu, aby lidi odvedl od myšlenek na bezprostřední smrt a vyhnul se panice.

Fotografie ledovce, který potopil Titanic
Stojí za zmínku, že ledovec, který způsobil smrt vložky, byl zachycen na fotografii. Snímek pořídil hlavní stevard lodi „princ Vojtěch“ několik hodin po tragédii. Na černobílé fotografii je jasně vidět tmavá skvrna, která byla ve skutečnosti červená. Přesně stejné jako strana potopené vložky. V roce 2015 byla fotografie prodána pod kladivem v britské aukci za 21 000 liber.

O něco později se ukázalo, že všechny věci spojené se slavnou liniovou linkou mají obrovskou cenu. Například prvotřídní menu se prodávalo za 88 000 $ a sušenka, která byla zahrnuta do přídělu na záchranný člun, za 15 000 £. Klíč od lodního skladu s lucernami dostal za 59 tisíc liber a housle, na které hrál jeden z hudebníků, šly pod kladivo za 900 tisíc liber.

„Titanic“ v kině

Příběh filmu „Titanic“ se stal známým po celém světě díky stejnojmennému filmu Jamese Camerona. Do závěrečné úpravy byla zahrnuta videa natočená během podvodních expedic k potopené lodi. Stojí za to zrušit, že sám režisér se ponořil do Titanicu až 12krát. Pokladny za rok 1997 byly 2 187 463 944 USD.

V roce 2012 byl film uveden ve 3D a IMAX 3D formátech. A v roce 2017 byl film poctěn, že byl uchován v Národním filmovém registru USA.

Co je teď s Titanicem?

Potopená loď je v současné době pod ochranou v hloubce 3,8 km a patří do kulturního dědictví UNESCO. Pokus o krádež jakéhokoli suvenýru z lodi je přísně trestán zákonem.

Zdroj:lifehub.pro