Pohlcený vodou
Podle Union of Concerned Scientists (UCS) přijdou Maledivy, které tvoří 1200 malých korálových ostrovů, kde žije 540 000 lidí, do roku 2100 asi 77 % své pevniny. Další zemí s extrémně nízkou průměrnou nadmořskou výškou je Kiribati. Tento malý ostrov v srdci Pacifiku s téměř 120 000 obyvateli by mohl přijít o dvě třetiny své země. Vzestup hladiny moře již vedlo ke zmizení nejméně pěti „ostrovů zeleného útesu“, které byly dříve součástí Šalamounových ostrovů.

Země, kde bude většina lidí potenciálně postižena stoupající hladinou moří, je Čína se 43 miliony lidí v chudých pobřežních oblastech. Mezi další země, které čelí velkým problémům se zvýšením hladiny moří, patří Bangladéš, kde bude do roku 2100 ohroženo 32 milionů lidí, a Indie s 27 miliony, podle projektu Life Adaptate financovaného Evropskou unií.

Indonésie přichází o své hlavní město
Ačkoli žádná země do roku 2100 nevyhyne, mnoha velkým městům hrozí velmi vážné riziko záplav. Jedním z nejjasnějších příkladů toho, že stoupající hladina moří způsobuje značné potíže v reálném světě, je Jakarta, hlavní město Indonésie. Kvůli nadměrnému odvádění spodní vody klesá každý rok o 5 až 10 cm.

Podle Světového ekonomického fóra by velká část Jakarty mohla být ponořena do roku 2050. Situace je tak vážná, že ji jako hlavní město Indonésie nahrazuje Nusantara, město, které bude brzy postaveno na východním pobřeží Bornea kolem roku 2000 km daleko.

Problémy v USA
Velký dopad na Spojené státy bude mít pravděpodobně také vzestup hladiny moří . Na základě nedávných předpovědí by mnoho amerických měst mohlo do roku 2050 čelit vážným problémům s velkými plochami potenciálně neobyvatelné půdy. New York City je podle výzkumu Climate Central nejvíce ohroženo. Zpráva uvádí, že do roku 2050 bude téměř půl milionu (426 000) Newyorčanů žít na „ohrožené zemi“.

Z hlediska rizika povodní se však Florida rozhodně zdá být nejhůře postiženým státem. Podle výzkumu Climate Central se 36 z 50 měst v USA, která jsou nejvíce ohrožena pobřežními záplavami, nachází ve státě Sunshine. Odborníci tvrdí, že jedinou možností, jak nás zachránit, jsou investice do infrastruktury.

Zdroj.evz.ro