S jinou sestrou jí umírající řekla, že protože život byl příliš krátký, soustřeďte se pouze na věci, které chtěla, ale také je dělejte, protože bude jen šťastná. Byla tam zdravotní sestra, která byla v šoku, že pracovitý muž právě onemocněl po odchodu do důchodu a nemohl bez přerušení dělat to, co dělal dříve, a proto litoval, že si život neužil. Podle vlastního výzkumu univerzity byli pacienti čím dál pozitivnější, když se blížili k době jejich úmrtí.

„Každý si myslí, že na smrt přijde smutek, ale to není pravda.“ Než člověk odejde, je v něm mnohem méně negativních emocí a on se stává stále šťastnějším, což se zpočátku může zdát divné. Naším předpokladem je, že umírání je osamělá a nesmyslná věc, ale když jsou tam lidé, jejich poslední slova jsou velmi láskyplná, “  uvedl vedoucí výzkumu Kurt Gray.

Například již v bezvědomí pacientka řekla sestře, že viděla nebe, což je úžasné místo. Sestra na to dodnes nemůže zapomenout. Další žena mluvila se svou babičkou, která zemřela před mnoha lety, v posledních hodinách, které si opravdu užila. Zemřel šťastně.

Jak se ukázalo, rodina a náboženství, které mohou vyřešit strach ze smrti. „Smrt je mnohem šťastnější věc, než si myslíte,“  dospěl výzkum k závěru, že existuje dobrá a bezbolestná smrt, ale klíč k efektivní komunikaci a členům rodiny. „Lidé by měli o smrti mluvit otevřeně a nebát se jí,“  shrnula své zkušenosti sestra.

Ukázalo se, že minulý měsíc vědomí člověka stále funguje i po zastavení tělesných funkcí. Je to proto, že mozkové buňky jsou stále naživu několik hodin po zastavení srdce, takže zesnulý může dokonce slyšet, co se říká přes jeho hlavu. To vše tvrdí Dr. Sam Parnia, vedoucí jednotky intenzivní péče na klinice v New Yorku, který byl také v kontaktu se svým týmem několika pacientů s klinickými úmrtími. I po srdeční zástavě byli pacienti schopni přesně říci, co se kolem nich stalo, když byli mrtví.

zdroj:blikk.hu