1. února tým konečně zveřejnil svá zjištění v prohlášení KUSA(otevře se na nové kartě)(přeloženo z japonštiny). A to, co zjistili o mořské panně, bylo ještě bizarnější, než se čekalo.

Výsledky ukázaly, že trup mořské panny nepatřil opici, ale byl vyroben převážně z látky, papíru a bavlny, které byly drženy pohromadě kovovými kolíky, které se táhly od krku k dolní části zad. Byla také natřena pastou vyrobenou ze směsi písku a dřevěného uhlí.

Trup byl však pokryt součástmi svlečenými z jiných zvířat. Části paží, ramen, krku a tváří pokrývaly savčí chlupy a rybí kůže, pravděpodobně pufferfish. Čelist a zuby mořské panny byly pravděpodobně odebrány z dravé ryby a její drápy byly vyrobeny z keratinu, což znamená, že pravděpodobně pocházejí ze skutečného, ​​ale neidentifikovatelného zvířete.

Spodní polovina mořské panny pocházela z ryby, pravděpodobně druhu chřástala – paprskoploutvé ryby, která svým plaveckým měchýřem vydává kvákavý zvuk, což jí pomáhá kontrolovat její vztlak.

Vědci nebyli schopni identifikovat žádnou kompletní DNA z mořské panny, ale radiokarbonové datování šupin naznačovalo, že by mohly pocházet již z počátku 19. století.

Nová analýza naznačuje, že mořská panna byla s největší pravděpodobností vytvořena, aby přiměla lidi, aby uvěřili, že Ningyos a jejich domnělé léčitelské schopnosti jsou skutečné, napsali vědci. Ukazuje to však také, že podvodníci za stvořením také vynaložili mnohem více úsilí na sešití padělaného tvora, než se očekávalo.

Existuje 14 dalších „mořských panen“, které byly nalezeny v Japonsku, a tým nyní doufá, že analyzuje další pro srovnání.