potřebujeme:
1 šálek čerstvých listů šalvěje nebo sušené šalvěje

200 ml lihu (zakoupíte jej v lékárně nebo můžete použít 40% vodku)

15 ks voňavých hřebíčku

1 palice skořice

¾ l vroucí destilované vody

postup:
Listy šalvěje omyjeme a nakrájíme nadrobno (nebo použijeme sušenou šalvěj). Přendáme do čisté uzavíratelné skleněné nádoby a zalijeme vařící vodou. Přidáme hřebíček, skořici, nádobu uzavřeme a necháme přes noc stát. Na druhý den tekutinu přelijeme přes plátno a přidáme líh. Skladujte v uzavíratelné nádobě.

Další rady babiček

  1. Silný alkohol – použít lze i Alpu. Vypláchněte si ústa, nebo si potírejte okolí bolavého zubu. Můžete si také namočit kousek vatového tamponu a ten přikládat na bolavé místo.
  2. Mátový a šalvějový čaj – uvařte si silný čaj z těchto bylinek a nechte ho vychladnout. Vlažný nápoj podržte v ústech, případně si je s ním vyplachujte.
  3. Běžný brambor – údajně pomáhá hlavně při zánětu dásní. Stačí ho nastrouhat na drobné kousky a dát si ho do úst na bolavé místo.
  4. Zubní pasta a voda – zubní pasta s trochou vlažné vody, namočit na vatu a přiložit k bolavému zubu.
  5. Slaná voda – lžičku soli rozpusťte v horké vodě, nechte vychladnout na snesitelnou teplotu a vyplachujte si ústa asi 30 sekund.
  6. Ledový obklad – vemte pár kostek ledu, dejte je do sáčku, do tenké látky a přikládejte na bolavé místo.
  7. Cibule – některým to může znít absurdně, přihlédnutím nepříjemný zápach cibule, ale tato zelenina může skutečně pomoci při léčení bolesti zubů. Jednoduše odřízněte kousek a přiložte ho na postižené místo . Cibule má antiseptické a protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají odstraňovat bakterie z úst a minimalizovat bolest.

Zdroj:Dobrenoviny.sk