Zahájeno…

Jednání prvních lidí povzbudilo ostatní. Marina byla nečekaně přesunuta ke stolu. Pak se muži začali dotýkat jejích intimních partií. Po chvíli někdo ženě rozdělil nohy a o chvíli později zabodl nůž do stolu mezi ně. Od začátku třetí hodiny experimentu lidé stále častěji sahali po předmětech, které patřily do „nebezpečné“ skupiny.

Uvolňují se nejhorší instinkty lidí

Po uplynutí poloviny stanoveného času byli lidé stále brutálnější a krutější. V jednu chvíli někdo rozřezal Marinino oblečení žiletkou. Další osoba to udělala ještě o krok dále – rozřízla jí kůži na krku a naklonila se, aby pila umělcovu krev. Ukázalo se, že stále ležící Abramovićovo tělo začalo v lidech spouštět ty nejhorší pudy.

Lidé účastnící se show se jí začali velmi odvážně dotýkat. Na nic nereagovala. Když se na představení připravovala, byla si vědoma, že to nebude jednoduché. Byla připravena vydržet i znásilnění… V jednu chvíli jí někdo přiložil pistoli k hlavě. Pak jí ho vložil do ruky, kterou umístil tak, aby Marina mířila na sebe. Později ji polili další vodou, na tělo jí psali urážlivá slova a na krk jí dali řetěz. Nakonec byla svlékána.

V tomto okamžiku se objevilo několik umělcových obránců. Někdo zakryl její tělo pláštěm a někdo jiný jí dal květiny. Moc to neudělalo. O chvíli později byl opět rozebrán.

Konec experimentu

Když uplynula šestá hodina a experiment skončil, stál umělec nahý před lidmi. Byla zraněna a především zcela zbavena důstojnosti. Ti, kteří sáhli po „nebezpečných“ předmětech, se na ni nepodívali. Vyhýbali se jejím očím. Neměli v úmyslu ji konfrontovat ve chvíli, kdy přestala být „objektem“ a stala se osobou.

Co tento experiment prokázal?

Podle Mariny Abramović její projekt odhalil děsivou pravdu o lidech…

To odhaluje něco strašného o lidech. Ukazuje, jak rychle se někdo může změnit a opustit lidstvo, pokud mu to dovolíte. Někdo, kdo nebojuje, se stává předmětem v očích ostatních. To je důkaz, že někteří lidé mají velmi tmavý obličej, který se snadno změní z „normálního“ na obludný

Nezapomínejme na naši lidskost!

Výsledek experimentu jistě mnohé lidi šokoval. Nemůžeme zapomenout na naši lidskost. Vždy a v každé situaci musíme mít na paměti, že každý člověk si zaslouží úctu.

Umění nebo snad šílenství?

Mnoho lidí přemýšlelo, zda experiment, který umělec provedl, byl stále uměním, nebo šlo o šílenství. Již delší dobu je známo, že oba odděluje velmi jemná linka. Nyní, po tak dlouhé době, nikdo ani nezpochybňuje, že Marina Abramović je jednou z největších současných umělkyň. Dokonale dokázal ukázat celou pravdu o tom, jaký člověk je. Nebála se cokoliv riskovat… doslova.

Zdroj:scenestr.com.au