Zpět do reality

Zastavte tuto imaginární cestu a rozhlédněte se kolem sebe. Bylo pro vás těžké vrátit se do reality? Nebo je ve vaší představě stále živý obraz schodů, jako byste se chtěli na schodech ještě trochu zdržet?

Psychologové se domnívají, že obrazy opuštěných budov, schodišť a podzemních místností v naší mysli jsou spojeny s událostmi, které jsme vymazali ze vzpomínek, bolestivých vzpomínek a dlouhodobých duševních traumat. Abychom se nedotkli rány v duši, informaci o takovém zážitku nevědomě potlačujeme hluboko v podvědomí, ale představivost dokáže oživit zapomenuté emoce.

Co stavba symbolizuje?

Pokud byl váš mentální obraz opuštěné budovy plný detailů, znamená to, že jste s největší pravděpodobností v minulosti utrpěli nějaké duševní trauma, které vás stále trápí.

Pokud se budova objevila ve vaší fantazii „blesk“ a nevzbudila vaši fantazii, abyste ji viděli do nejmenších detailů, je pravděpodobné, že se vám podařilo vyhnout se zvláštním psychickým problémům v životě.

Důležitý je také stav, ve kterém se budova, kterou jste si představovali, nacházela. Pokud byla budova nová, tak událost, která ve vás hlodá, se stala nedávno. Čím více zchátralá a zaprášená budova ve vaší fikci vypadala, tím více času uplynulo od chvíle, kdy jste čelil traumatu.

Co symbolizují schody?

Typ schodiště vypovídá o tom, jaký je váš postoj k psychickému problému, který si „vláčíte“ z minulosti.

Jít rovně dolů ze schodů, které jsou stabilní, naznačuje, že si uvědomujete problém, ale neostýcháte se jej vyřešit.

Točité schodiště naznačuje, že skutečný význam minulé zkušenosti je pro vás v mnoha ohledech nepochopitelný, ačkoli si přejete, aby tomu bylo jinak. Potřebujete čas, abyste správně čelili ranám z minulosti.

Schody s provazy symbolizují přímý sebeklam – popření problému nebo klam, který si vědomě pěstujete, abyste se ochránili před následky, které problém ve vašem životě způsobil.

Co prozrazuje počet kroků?

Počet kroků udává sílu psychického traumatu, které před vámi podvědomí skrývá. V souladu s tím, čím delší je schodiště, tím vážnější duševní zranění si nesete.

Co symbolizuje hlas, který jste slyšeli?

Zvuk, který jste slyšeli, může přesně vysvětlit, jak se vám podařilo přežít psychické trauma v době, kdy se to stalo.

Pokud jste vzlykali, znamená to, že jste v sobě ten problém nosili dlouho, ale že se vám postupem času dostalo potřebné podpory a útěchy a úspěšně jste prošli traumatickým zážitkem.

Smích symbolizuje, že jste se ve chvíli traumatu chovali, jako by bylo všechno v pořádku, a chtěli jste, aby nikdo nevěděl, jak jste se tehdy doopravdy cítili.

Pláč je známkou toho, že jste řešení problému v době jeho vzniku nevědomě odložili a problém dočasně uzamkli ve své duši – až do chvíle, kdy máte pocit, že se ho můžete relativně bezbolestně dotknout. Je ten okamžik právě teď?

Pokud jste slyšeli neznámý hlas, znamená to, že jste možná odmítli uznat traumatický zážitek, a proto jste neustále napjatí. Buďte opatrní, protože pokud své problémy nevyřešíte, můžete se stát lhostejnými k utrpení jiných lidí.

Co symbolizuje osoba, kterou jste viděli?

Osoba na vrcholu schodiště, která vám volá, je někdo, na koho se můžete v těžkých chvílích spolehnout. Zároveň je to člověk, který vám svou láskou, moudrostí a upřímnými radami může pomoci léčit rány z minulosti.

Co prozrazuje návrat do reality?

Jak snadno a rychle jste se vrátili do reality ukazuje, jak mocný vliv minulých problémů na váš současný život mají.

Pokud jste se rychle vrátili do reality, pak vás břemeno minulosti příliš nezatěžuje.

Pokud ve vaší představě naopak zůstal obraz schodiště, pak vás problém stále tíží a vyžaduje řešení. Možná by v této situaci bylo užitečné obrátit se na psychologa, který vám poskytne potřebnou podporu.