Mumifikované pozůstatky „Usermontu“

Šokující zjištění

V srpnu 1995 profesor Wilfred Griggs z Brigham Young University v Utahu spolu s týmem odborníků rentgenoval šest mumií (včetně Usermonta) z Rosencreutzova muzea v San Jose. To se stalo předtím, než tam měl přednášku. Specialisté byli ohromeni, když rentgen ukázal, že do levého kolena jedné z mumií byl vložen kovový kolík o délce 23 cm.

Antika nebo moderna?

Podle zástupců univerzity Brighama Younga není možné zjistit, zda kovový kolík patřil antice, pouze pomocí rentgenového záření. Profesor Griggs proto navrhl, že čep mohl být implantován v mnohem novější době, aby se noha znovu připojila ke zbytku těla.

„Pak jsem předpokládal, že špendlík nebyl vyroben ve starověku, a myslel jsem si, že bychom mohli zjistit, jak byl špendlík implantován do nohy, a také možná zjistit, jak dávno byla tato operace provedena,“ řekl Grigg ve zprávě. . . , kterou vydala Univerzita Brighama Younga, „Považoval jsem to za zajímavou poznámku: „Někdo vzal starodávnou mumii a vložil jí do nohy moderní špendlík, aby se nerozpadla.“

Tým odborníků včetně (zleva doprava) profesora Griggse, lékařů B. McLiffe a R. Jacksona z Utahu a doktora G. Jetera z Kalifornie zkoumá mumii, v jejímž koleni Griggs objevil špendlík

Odhal tajemství

Aby zjistili původ špendlíku, Griggs, Dr. Richard T. Jackson, ortopedický chirurg Provo, a Dr. E. Bruce McLiffe, ředitel radiologie v Utah Regional Medical Center, pečlivě vyvrtali do kosti díru pro malý kamera, aby prozkoumala špendlík a odebrala vzorky kostí a kovu.

Tým vědců našel stopy starověkého organického kaučuku, podobného modernímu kostnímu klihu, a také stopy starověkých tuků a tkáňových vláken, které (díky této pryži) byly stále pevně fixovány na místě. Další výzkum ukázal, že lékařská procedura na vysoké úrovni byla prováděna ve starověku, přibližně před 2600 lety.

4_výsledek

Rentgenový snímek Usermontova kolena prokázal přítomnost čepu dlouhého 23 cm

Prvotřídní ortopedický postup

Výzkumný tým byl ohromen tím, že čep byl navržen podle stejných principů, jaké se v moderním světě používají k fixaci kostí.

„Jsme potěšeni, že staří Egypťané dokázali vytvořit špendlík podle biomechanických principů, které dodnes používáme, jako je tuhá fixace kosti,“ říká Dr. Richard Jackson, „překonalo to všechna naše očekávání.“

Představitelé Brigham Young University hlásí, že čep má „ostrý, hákovitý konec pro lepší implantaci do stehenní kosti – dnes se používají přesně stejné biomechanické metody. Druhý konec čepu, umístěný v holenní kosti, má tři „zuby“, které zabraňují posunutí čepu v kosti.

Před nebo po smrti?

Každého trápila jedna otázka související s tímto pozoruhodným objevem: operace byla provedena, když byl Usermont naživu, nebo po jeho smrti.

Úplné vyšetření odhalilo, že deska byla vložena mezi Usermontuovu smrt a jeho pohřeb. Staří Egypťané věřili ve fyzické vzkříšení po smrti, ve kterém bylo tělo nositelem duše v posmrtném životě. Pojištění tělesné integrity bylo tedy nanejvýš důležité. Griggs také dodal, že Egypťané věřili, že pro vzkříšení těla a ducha je důležité ujistit se, že tělo je v dobrém stavu.

Zatímco jde o první případ operace kovových plotének, existují i ​​další příklady péče o tělo před mumifikací: hojení ran, práce na zubech, vytváření protéz.

5_výsledek

Protetický prst starý 3000 let. Bylo přišito po smrti majitele těla. Expozice je v Egyptském muzeu v Káhiře.

„Je neuvěřitelné, že ten, kdo vytvořil špendlík, přišel právě s takovým nápadem,“ řekl Griggs. „Kdokoli dělal tuto práci, mohl jednoduše svázat části nohy dohromady a věřil, že během vzkříšení jednoduše znovu srostou. “

„Historie nám ukazuje, jak vyspělá starověká společnost skutečně byla,“ řekl Griggs. „Někdy nám arogance vlastní naší kultuře brání uvědomit si, že lidé z jiných kultur, kteří žili v jiných dobách, byli také schopni myslet a tvořit tím nejúžasnějším způsobem.“ “

Zdroj.Facebook