Když se Janice a Prentiss dali na vysoké dohromady, nikdo neměl nejmenší pochybnosti o tom, že jejich velká láska nemůže dopadnout jinak, než že se vezmou, budou mít kopu dětí a prožijí nádherný spokojený život. Ale občas i do takto nádherně nalinkováno příběhy zasáhne tvrdá ruka osudu.

Janice Rude pocházela z velmi skromného prostředí v americké Nevadě. Její otec ji už od dětství učil, že za všechno v životě se platí a že pokud nebude tvrdě pracovat na dosažení svých cílů, nikdy nebude úspěšná. A Janice si tuto lekci pamatovala po celý život. Svého otce velmi respektovala a jeho radami se vždy řídila. I proto, že chtěla být ve svém životě silná a úspěšná žena, začala chodit na vysokou školu, co pro ženu v té době nebyla vždy jednoznačná cesta. Daleko častěji se spíše spokojili s rodinným životem v ústraní s dětmi a dokonalou domácností.

Prentiss pocházel z dost odlišného prostředí. Jeho rodina měla vliv i postavení a na vysoké škole platil za chlapce z dobré a zámožné rodiny, což mu slibovalo velkou kariéru a úspěch. Jeho rodiče měli velké očekávání a k nim rozhodně nepatřilo to, že si najde poměrně chudá a nevýrazná dívka.

I když doba byla jiná a mladí se seznamovali jen velmi postupně a pomalu, jejich vztah se stával stále více více veřejné, a nakonec nadešla chvíle, kdy o svých záměrech informovala i svých rodičů a nejbližších přátel. Zatímco Prentissova rodina se s novou budoucí nevěstou poměrně rychle sžila, Janicin otec se s vzniklou situací nedokázal smířit. Bál se, že když se Janice tak brzy vydá, nezvládne dokončit vysokou školu. A to bylo něco, co otec nechtěl dopustit.

Do studií investoval většinu svých úspor a bylo nad slunce jasnější, že nechce, aby tyto finance a vše, co obětoval, přišlo na zmar. Janice jeho postoji samozřejmě rozuměla, ale na druhou stranu Prentiss natolik milovala, že si nedokázala představit, že by svatbu ještě odložili. Ona sama byla do svého studia velmi zapálená a snažila se otce přesvědčit, že její studium v ​​ohrožení nebude, ale nezabralo to.

I když v novinách už vyšlo svatební oznámení, přesto otec nepolevil a stanovil Janice jasné ultimátum. Buď se s Prentiss rozejde, nebo její otec přestane financovat nákladné studia. To byla pro Janice rána. Nedokázala si představit, že opustí studium biologie, které milovala, ale nedokázala si ani představit život bez Prentiss. Uběhlo ale pár dní a neústupný otec na dceru zatlačil natolik, že zasnoubení zrušila.

Pak se s Prentiss téměř čtyřicet let neviděli a oba si nakonec našli jiných životních partnerů. Jenže běžel čas a jejich manželství se postupně rozpadlo a děti odrostly. Janice tehdy také zemřel otec a když se probírala jeho věcmi, našla starou peněženku a v ní výstřižek z novin – byl už dost zmačkaný a téměř rozpadlý, ale bylo jasné o co šlo – jednalo se o svatební oznámení, které kdysi s Prentiss vytvořili. V té chvíli se jí vrátili vzpomínky a rozhodla se, že Prentiss vyhledá. To také udělala a zjistila, že i on je rozvedený. Když se po téměř 40 letech znovu setkali, stalo se totéž jako kdysi – opět se v nich probudila láska – a tu nyní dovedli konečně k tomu, co jim bylo tehdy odepřeno – konečně se vzali.

Zdroj:topzenska