Co ještě prášek do pečiva dokáže?

appealing bathroom floor tile home depot on Kitchen Kitchen Floor Tiles At Home Depot Floor Tiles Home Depot

– prášek do pečiva je také výborný na čištění mastných skvrn, protože mastnotu dobře rozpouští. Odstraníme tak čerstvou mastnotu např. Od tuku – nasypeme na ni prášek do pečiva a necháme 15 minut působit. Potom řádně smyjeme.

– koberce a čalouněný nábytek spolehlivě vyčistíme, když je posypeme silnější vrstvou prášek do pečiva a necháme 20 minut působit. Pak vše důkladně vyluxujeme.

Do dávkovače na prací prášek dáme prací prášek i aviváž, přímo do bubnu nasypeme   i balíček prášku do pečiva.  Výsledek uvidíte a zejména ucítíte, jakmile prádlo vyberete z bubnu. Prášek do pečiva dokáže dokonale odstranit zatuchlý zápach z textilních vláken, rozjasňuje a osvěžuje prádlo.

Pokud chcete mít zářivě bílé záclony, namočte je nejprve do vody, ve které jste si rozpustili i  3-4 bal. prášku do pečiva . Nechte působit a pak dejte jeden prášek i do praní. Záclony budou krásně!

Chcete-li pračku vyčistit – do prázdné pračky přidejte půl balíčku prášek do pečiva a 300 ml octa. Nastavíme na poloviční program a teplotu 90 stupňů. Nakonec pustíme 1-2 máchání, pračka se krásně pročistí.

Zašlé hořáky a mřížku v troubě stačí jemně vydrhnout kašičkou z prášek do pečiva a vody.

Smaltované umyvadla a nádobí budou jako nové, když je navlhčíme, posypeme práškem do pečiva a necháme přes noc působit. Ráno jednoduše smyjeme vodou a hadříkem.

Pokud máte konvici zanesenou vodním kamenem, nasypte do ní 1 lžičku prášku do pečiva, půl sklenice octa a konvici dolijeme do poloviny vodou. Zapneme, přivedeme do varu a necháme hodinu stát. Poté vylijeme, důkladně vypláchneme a ještě jednou necháme přejít varem čistou vodu.

Na připálené plechy a hrnce. Jednoduše do nich napustíme teplou vodu a nasypeme balíček prášku do pečiva, necháme půl hodiny stát a pak jednoduše omyjeme.

K čištění znečištěné trouby, rozpustíme pár  lžiček kypřícího prášku v misce s vodou tak, aby vznikla pasta . Tu naneseme houbičkou na povrch trouby a necháme stát alespoň 12 hodin. Na druhý den pastu smyjeme mokrým hadříkem. Pokud v troubě ještě zůstaly staré připálené zbytky, nastříkáme na ně ocet, který jsme si nalili do láhve s rozprašovačem. Troubu necháme při nízké teplotě schnout 15-20 minut.

Zašlé hořáky a mřížku v troubě stačí jemně vydrhnout kašičkou z prášku do pečiva a vody.

Na stříbrné šperky působí prášek do pečiva jako leštidlo ze zlatnictví . Stačí, když do malého kastrůlku dáme na dno alobal, nalijeme do poloviny vodu a vsypeme 1 balíček kypřícího prášku. Vložíme šperky a krátce povaříme. Potom sejmeme z plamene a necháme v této směsi, dokud tekutina nevychladne.

Spáry mezi obkladačkami vybělíme pastou vytvořenou z kypřícího prášku a vody . Kašičku naneseme na spáry, necháme působit podle potřeby, potom smyjeme.

Kojeneckou plastovou láhev nebo termosku vyčistíme, když do ní nasypeme 1-2 sáčky prášku do pečiva a zalijeme horkou vodou. Necháme 30 minut působit a poté důkladně protřepeme a vymyjeme horkou vodou.

Usazenin v hrníčcích (zvláště ty od černého čaje a kávy), se zbavíme stejným způsobem.

Pokračování na další straně