Bouchání nehtů nebo prstů

Bouchání nehtů nebo prstů může být důsledkem mnoha stavů, jako je cystická fibróza, srdeční onemocnění, Crohnova choroba, jiné druhy rakoviny – nebo může být dědičné. Ale rakovina plic je zodpovědná za asi 80 až 90 procent případů vylomení prstů.

Podle Cancer Research UK je pulzování prstů příznakem u více než 35 procent lidí s terminálním onemocněním. Báze nehtu změkne a kůže vedle nehtu se leskne dříve, než se nehty začnou zakřivovat více než normálně. Konce prstů mohou být větší než obvykle.

Existuje jednoduchý test, který můžete provést, pokud máte na prstech boule, pomocí následujících kroků:

Spojte nehty na ukazováčku.
Hledejte malý kosočtvercový prostor mezi kutikuly, kterým prochází světlo. Pokud není místo a nehty se dotýkají, je to známka úderu prsty.

Asi u poloviny lidí s psoriázou se tento příznak rozvine na nehtech rukou a nohou.

Žluté a zesílené nehty

Žluté a ztluštělé nehty jsou známkou dlouhodobého diabetu, ale mohou se potenciálně objevit v raných stádiích onemocnění. Bakteriím a plísním se daří při narušení imunitního systému a krevního oběhu, což je často případ diabetiků.

Lidé s diabetem mají větší pravděpodobnost než ti bez diabetu, že dostanou plísňovou infekci zvanou onychomykóza, obvykle v nehtech na nohou.

Zdroj:lifter