Nejlepší parfém pro ženy: Youth Dew, Estee Lauder

(„Rosa mládí“) – první americký parfém, který dobyl svět. V roce 1950 se madam Lauder rozhodla vytvořit vůni, kterou lze použít kdykoli během dne, nejen večer, jak to předepisovali pravidla dobrého vkusu z Evropy. Kromě toho šlo o pokus demokratizovat parfumerie, zpřístupnit ji mnoha ženám, přeměnit ji z luxusního daru na příjemnou každodenní rutinu.

Nejlepší parfém pro ženy: L’Air du Temps, Nina Ricci

 ikonická vůně francouzského módního domu byla vytvořena v poválečném roce 1948.

Syn Niny Ricci Robert, který miloval vytváření vůní více než vývoj oděvních řad, dal parfémovi Francisu Fabronovi jednoduchý úkol: ztělesnit ve vůni radost, klid a nedbalost mírumilovného bytí, které Evropě tolik chybělo.

I původní láhev L’Air du Temps odpovídala představě tvůrců – její víko bylo zdobeno a stále je zdobeno ozdobnými holubicemi – symboly míru.

Nejlepší parfém pro ženy: Shalimar, Guerlain

 legendární parfém Guerlain Shalimar byl vytvořen ve stejném roce jako Chanel č. 5, tedy v roce 1921, ale byl vydán až o čtyři roky později. Stalo se to na světové výstavě v pařížském Grand Palais.

Klasický orientální parfém vytvořil sám Jacques Guerlain – ve 20. letech minulého století byla Paříž v módě pro východ. Při vytváření vůně měkkého santalového dřeva se Guerlain inspirovala příběhem princezny Mumtaz Mahal, jejímž jménem její manžel Shah Jahan postavil Taj Mahal. „Šalimar“ je ze sanskrtu přeložen jako „chrám lásky“.

Nejlepší parfém pro ženy: Fragrance Opium, Yves Saint Laurent

 legendární parfém Opium vydal Yves Saint Laurent v roce 1977 a stal se ztělesněním jeho lásky k východu a orientálního chápání ženské krásy a přitažlivosti.

Sám návrhář zvolil provokativní název pro voňavé stvoření. Nikdy ve Francii nebyl parfém s tak vysokou koncentrací alkoholu, který by zanechával hustou siláž. Parfémy Jean-Louis Sizek a Jean Amique ztělesňovaly ve vůni vášeň a tajemství asijské noci.

Posedlost Calvin Klein

 V roce 1985 vytvořil parfumér Jean Guichard posedlost Calvin Klein.

Posedlost začíná tóny mandarinky, bergamotu, růže, květu pomeranče. Srdce je velmi neobvyklé: koriandr, měsíček a pelyněk. Základ obsahuje jantar a mech. Mimořádné komponenty vytvářejí stejně mimořádnou vůni, na kterou nelze zapomenout (a zároveň její majitel!). Při představení vůně Calvin Klein řekl: „Nechtěl jsem si pořídit staromódní parfém, chtěl jsem něco přímého, smyslného a provokativního – takto vidím skutečnou ženu.“

Vůně 212, Carolina Herrera

 jedna z nejvyhledávanějších vůní naší doby – 212 – byla vytvořena v roce 1997. Jméno 212 je předvolba pro New York, oblíbené město Caroliny Herrery.

Sama popisuje 212 jako provokativní, „plnokrevnou“, svěží, ale intenzivní vůni. Je vytvořen z nejušlechtilejších rostlin: santalové dřevo, pižmo, mandarinka, bergamot, hedvábí a oranžové květy, kamélie, satén a květina zvaná „královna noci“.

Fragrance Magnetism, Escada

– první orientální vůně z Escady byla vytvořena v roce 2003. Parfémér Pierre Bourdon ujišťuje, že magnetismus je naplněn magickými silami, které ženu posunou k lásce. Čas ukáže, zda se láska objeví po zakoupení vůně, ale vysoká nálada a probuzení pocitů jsou zaručeny.

Vůně pro ni, Narciso Rodriguez

– první vůně jedné z nejslavnějších módních značek naší doby byla vydána v roce 2003. Samotný designér říká, že Narciso Rodriguez For Her je jeho darem všem ženám, kouskem sebe sama, který chce předat všem nežnému pohlaví.

Smyslné egyptské pižmo tvoří základ složení parfému. Pro Narcisa Rodrigueze je tato vůně spojena s jeho první mladistvou láskou.

zdroj:greatpicture.com