Skotský básník Robert Burns (1759-1796) se narodil ve vesnici Alloway v hrabství Ayrshire. Byl skotským národním básníkem a je považován za jednoho z největších světových lyrických básníků. V jeho životě hrálo důležitou roli svobodné zednářství. Není divu. Ayrshire bylo domovem skotského svobodného zednářství a jeho nejstarší lóže. Barnes byl do svobodného zednářství zasvěcen v roce 1781.

Alexander Nasmyth (1758-1840) pocházel z Edinburghu a byl jedním z nejlepších skotských krajinářů. Maloval také Burnse. Originál obrazu je vystaven ve Skotské národní galerii v Edinburghu. Obraz byl namalován na objednávku vydavatele Williama Creecha jako rytina pro sbírku Burnsových básní. Nasmus namaloval tři reprodukce: jedna se nachází v Kelvingrove Art Gallery v Glasgow a druhá v National Portrait Gallery v Londýně. Čtvrtý obraz, „The Lost One“, zakoupil Barnes…

Po Burnsově smrti se o jeho ženu a děti staral a finančně je podporoval sir James Shaw (1764-1843) z Kilmarnocku, starosta Londýna, který byl pravděpodobně básníkovým příbuzným. Předpokládá se, že obraz vlastnil a někdy ve 30. letech 19. století jej prodal, aby splatil dluhy. Na rámu proto bylo vyryto jeho jméno, které se stalo přezdívkou obrazu.

Pan Braningan studoval symboly na Nasmythově obraze téměř dva roky.“ Pořídil jsem spoustu fotografií. Protože je obraz zasklený olejem, musíte na něj svítit slunečním světlem z určitého úhlu a naklonit ho, abyste něco viděli…“ Jedna z fotografií ukazovala kometu na básníkově rameni, symbol zednářství. Pro básníka, který se zajímal také o esoterický buddhismus, to mohlo mít osobní význam. Halleyova kometa prošla a znovu se objevila v roce jeho narození. V blízkosti jeho hlavy se nacházejí další skrytá znamení.

Pokračování na další straně