Rozhodnutí vzdorovat doporučením lékařů

Stomatis trval na svém rozhodnutí a nadále odmítal chemoterapii

Usoudil, že jeho pohřeb by stál více, než kdyby se vrátil do své rodné Ikarie v Řecku, kde by mohl zemřít v klidu. Přežil by tam poslední dny svého života se svou rodinou a starými přáteli.

Když se vrátil do vlasti, byl šťastný, že může být se svými blízkými. Zároveň však cítil depresi a beznaděj kvůli svému těžkému onemocnění.

Zatímco on většinu času prospal, starali se o něj jeho manželka a matka.

Časem se jeho beznaděj zmenšovala a vystřídala ji silná touha po životě. Svůj vzácný čas trávil hlavně se svými přáteli.

Začal znovu věřit. V neděli ráno se vydal do řecké pravoslavné kaple, v níž kdysi sloužil jeho otec jako kněz.

Když jeho kamarádi z dětství zjistili, že se vrátil, začali se s ním setkávat každé odpoledne. Mluvili spolu celé hodiny, a přitom vypili dvě láhve vína, které vyrobili místní vinaři.

Stomatis si pomyslel, že může zemřít i šťastný.

Zvrat v jeho zdravotním stavu

Pak se však stalo něco zázračné. Stamatis se postupně začal cítit jako předtím. Jeho síla a výdrž se mu vracely. Jako by z ničeho nic dostal nápad, že si vytvoří zahradu. Stále však věřil, že se nikdy nedožije toho, aby z ní měl nějakou úrodu.

Zahrádkaření bylo pro něj silným lékem. Pomohlo mu uklidnit se, když pracoval na přímém slunci, čerstvém vzduchu a když cítil vůni mořského vánku.

Práce na zahrádce se pro něj stala novým životním cílem.

Každé ráno se probudil v časných hodinách, aby mohl trávit čas na své nové zahradě. Ve skutečnosti zde trávil většinu svého času.

Jeho manželka a matka mu denně připravovali jídlo z čerstvých bylinek a rostlin ze zahrady.

Uběhlo šest měsíců, a i přesto stále žil.

Roky plynuly. Jeho zdraví se nadále zlepšovalo. V domě vyčlenil dva pokoje pro své rodiče, aby jich děti mohly stále vidět. Vybudoval vinici, která vyráběla 400 litrů vína ročně.

Pokračování na další straně