Studie zkoumala genetické markery zvané telomery. Jedná se o koncové části chromozomů, které vykonávají ochrannou funkci. Délka telomerických částí určuje věk buňky – čím je „ocas“ telomeru kratší, tím je buňka starší.

Tyto částečky mají tendenci se opotřebovávat až do úplné smrti buňky.

Předčasné příznaky stárnutí se mohou urychlit obezitou, kouřením, nespavostí, cukrovkou a, jak se ukázalo, i porodem.

Analýza DNA ukázala, že telomery u žen, které porodily, byly nejméně o 4,2% kratší než u žen, které se ještě matkami nestaly. Kromě toho, délka telomer je o to kratší, čím větší je počet dětí, které žena má.

Historická studie žen ve venkovském Polsku v roce 2006 také objevila spojitost mezi velkým počtem dětí a kratší průměrnou délkou života. To znamená, čím více dětí máme, každým buněčným dělením nastává snižování chromozomových telomerů.

Je nutné mít na paměti, že studie jednoho z původních obyvatel Guatemaly v roce 2016 měla protichůdný výsledek. Ukázalo se, že ženy, které měly více dětí, stárnou pomaleji.

Ještě neočekávanější výsledky získala skupina vědců vedená Thomasem Perlsem, která zkoumala stoleté obyvatele z Nové Anglie.

Rodiče, kteří měli děti po čtyřicítce, měli čtyřikrát větší pravděpodobnost dožít se 100 let. Domorodé obyvatelstvo Laponska, rodina Amishů a jiné populace také dokazují propojení mezi existencí dětí v pozdějším věku a dlouhověkostí.

To neznamená, že ženy, které porodí, zemřou o 11 let dříve než ty bezdětné. Podle studie z roku 2016 žijí ženy, které rodí ve věku nad 30 let, déle než bezdětné.

„Neříkáme, abyste přestali rodit děti,“ říkají vědci. „Výzkum také ukázal, že naše přesvědčení a postoje mohou samy o sobě ovlivnit to, jak rychle stárneme. Navíc, i taková vlastnost jako je pesimismus, dokáže zkracovat délku telomerů, tím pádem i naše životy.“ Věda není stálá a proces stárnutí je stále zahalen rouškou neznámá.

Můžete na vašem příkladu nebo na příkladu vašich přátel potvrdit nebo popřít negativní vliv mateřství na ženské tělo? Považujete to za příliš vysokou cenu, kterou platí ženy za rozmnožování? Prozraďte nám v komentářích na Facebooku, co si myslíte o tomto tématu!