Rozmnožování pomocí Keiko

Výhonek nebo Keiko, představuje nejjednodušší způsob, jak si můžete orchideu rozmnožit. Keiko vyrůstají na mateřské rostlině a orchidej jejich tvoří především v období, kdy nekvete. Keiko však nemůžeme z rostliny odebrat kdykoliv. Výhonek totiž musí mít vytvořené vzdušné kořeny.

Při rozmnožování postupujeme tak, že výhonek – Keiko z rostliny prostě odstřihneme. Připravíme si nádobu – ideální průsvitnou (není to však podmínka) a naplníme ji substrátem orchideu. Výhonek zasadíme do substrátu, mírně polijeme a necháme na slunném, teplém místě.

Jak poznáme, že je výhonek vhodný na oddělení od rostliny?

Keiko vhodné na rozmnožování by měly mít vlastní vzdušné kořeny dlouhé 5-10 cm a 2-3 lístky. Keiko se oddělují is kouskem okvětními stonky (přibližně 2 cm nad rostlinou). Z výhonku je však možné získat novou orchideu i když nemá dostatečně vyvinuté vzdušné kořínky. Stačí, když ho Poros, zabalíte do mechu a přikryjete igelitem – to způsobí, že vzdušné kořeny rychle porostou. Potom výhonek zasadíme do substrátu.

Rozmnožování takovýmto způsobem se úspěšně daří zejména při druzích Phalaenopsis a Dendrobium.

Rozmnožování pomocí řízků

Tento způsob se používá u starších rostlin a především při druzích Epidendrum a Thun. Nejlepší je rozmnožování pomocí řízků realizovat na jaře, případně v prvních letních měsících. Postupuje se tak, že z rostliny se odstřihnou vrcholové nebo boční výhonky z minulého roku. Tyto by měly mít minimálně jedno očko s novým výhonkem.

Odřezky se zasadí do velmi vzdušného substrátu (z mechu) a je třeba, aby se pravidelně zvlhčovaly – jemným rozprašovačem. Odřezky začnou produkovat vzdušné kořeny nejdříve o 25 dní. Necháme je na teplém a světlém místě (ne však na přímém slunečním světle). Na začátku je dobré zasazeno odřezky i přikrýt fólií pro udržení vlhkosti.

Zdroj:Irecept