Moderní způsob života, nezdravá strava a pasivní životní styl vede k rozvoji obezity jakožto hlavního onemocnění moderního věku, přičemž velice vysoký počet nemocných se vyskytuje v USA. Mnohem hrozivější je však skutečnost, že nadváha vede k rozvoji závažnějších onemocnění, jako jsou poruchy imunitního systému a vyšší riziko kardiovaskulárních chorob.

Kmín lze užívat jako silný nástroj prevence těchto zdravotních problémů, a to díky tomu, že podporuje hubnutí, jak prokázaly i četné studie.

Jako součást hubnoucího režimu doporučují všichni nutriční specialisté zařadit tradiční bylinné složky, jako je kmín, zelený čaj a černý čínský čaj, které jsou účinnými látkami proti obezitě. Pravidelná konzumace kmínu ve spojení s pravidelným cvičením po dobu osmi týdnů může být velice přínosná a vést k výraznému úbytku hmotnosti.

Jedna iránská studie prováděná na ženách s nadváhou a sedavým způsobem života prokázala, že kombinace kmínu a aerobního cvičení vedla k úžasným výsledkům a snížení hladiny cholesterolu. Studie odhalila lipoprotein s nízkou hustotou u žen, které zahrnuly kmín do své stravy, na rozdíl od těch, které ho nikdy nepoužily.

Pozor! Kmín by neměl být užíván v případě chirurgického zákroku, protože zvyšuje riziko nadměrného krvácení a komplikací spojených s krevním cukrem. Kmín zpomaluje srážlivost krve a snižuje obsah cukru v krvi. Toto mocné koření by neměly užívat ženy v těhotenství.