„Sup a dívka“

V březnu 1993 navrhl jeden z účastníků operace OSN Lifeline for Súdán Kevinovi, aby odjel na služební cestu do Súdánu, kde v té době probíhala druhá občanská válka, vládla do očí bijící chudoba, lidé umírali hlady. Pro Kevina to byla šance konečně přestat fotit pro místní redakci a stát se válečným fotografem, a tak přijal.

25. března 1993 Kevinovo letadlo přistálo v malé vesnici v Súdánu, kde dobrovolníci OSN rozdávali jídlo. Dopisovatelé byli okamžitě poučeni, že nemají zasahovat do osudu místního obyvatelstva a mají zakázáno dotýkat se domorodců z důvodu nebezpečí šíření infekčních nemocí.

Carter se rozhlédl po vesnici a byl zděšen: naprostá chudoba, vyhublí lidé a do očí bijící nehygienické podmínky. Kevin opustil vesnici, kde letadlo přistálo, a ocitl se v poli. Tam si všiml malého dítěte tmavé pleti, které leželo na břiše ve fetální poloze. Fotograf usoudil, že před ním je malá holčička, která se snaží dostat do vesnice, kde se rozdávalo jídlo.

Zatímco Carterová nastavovala kameru, přiletěl k dítěti sup. Přistál poblíž a sledoval vyčerpané dítě. Kevin přistoupil trochu blíž a vyfotil. Čekal, až pták rozevře křídla a vystřelí znovu, ale nestalo se tak. Muž schoval kameru, odehnal ptáka a vrátil se do vesnice.

Jaký byl osud dítěte

Když se podíváte pozorně na fotografii, můžete vidět na dětské ruce plastový náramek, který byl rozdán všem hladovým v potravinovém centru OSN. To znamená, že štáb mise byl v tu chvíli někde poblíž. S násobným zvýšením je na něm vidět i modrý nápis – kód „T3“. Písmeno „T“ je znakem vážné podvýživy a číslo 3 je pořadí, ve kterém se člověk dostavil k bodu jídla. To znamená, že o dítěti na fotografii je známo, že bylo silně podvyživené, ale bylo registrováno ve stravovacím zařízení OSN a dorazilo tam jako třetí.

O osudu miminka tmavé pleti z fotky dlouho nikdo nic nevěděl. Ale v polovině roku 2000 se objevily důkazy, že Kevinův obrázek byl ve skutečnosti chlapec jménem Kong Nyong. Oznámila to žena, která podle ní rozvážela jídlo ve stravovacím zařízení OSN. Podle neoficiálních údajů Wikipedie  zemřel mladý Kong Nyong v roce 2008 na horečku.

Co se stalo s autorem senzačního snímku

Kevin prodal New York Times fotografii vyhublého dítěte před supem. Druhý den se probudil slavný: nejlepší americké redakce s ním chtěly spo


Zdroj:femmie