V sérii 4 studií vědci pod vedením Christiny Ma-Kellamsovej zjistili, že muži s vynikajícím zevnějškem se se svými partnerkami rozvádějí mnohem častěji. V jedné fázi zkoumání tohoto problému byly analyzovány vztahy hvězd. Zjistilo se, že fyzická přitažlivost slavných mužů byla také jedním z faktorů, pomocí kterých bylo možné „předpovědět“ jejich blížící se rozvod s manželkami.

Objevily souvislost mezi skutečností, že hezčí muži a ženy mají tendenci znehodnocovat zevnějšek své partnery ve srovnání s jejich potenciálně novými milenci. Vědci nakonec dospěli k závěru, že v párech, kde jsou oba partneři atraktivní, se jeden z manželů začal cítit méně nebo více „cenný“ a kritizoval vzhled své polovičky.

Jak je známo, závist a nespokojenost jsou hlavními nepřáteli romantiky a jakýsi poslové toho, že z vašeho vztahu se stává toxická záležitost. Neustálá nespokojenost s chováním nebo vystupováním partnera způsobuje žárlivost, hned za ní následuje odpor a vyjasnění vztahů. Netřeba dodávat, že ani silné manželství nemusí obstát v takovém testu?

Nespokojenost s vlastním vzhledem a image má vliv i na naši sebeúctu, zejména u žen. V tomto případě může být jeden z manželů náchylný k objektivizaci toho druhého, přičemž se zaměřuje spíše na jeho fyzické jako na osobnostní vlastnosti. Často to vede k vytvoření určitého bloku ve vztahu. Lidé začínají srovnávat partnerů s ostatními a nacházejí neexistující nedostatky.

Ženy nejsou sebou spokojené, protože se snaží splnit předepsané normy krásy. Muži vidí stav svých manželek a postupně začnou věřit, že si skutečně zaslouží někoho mnohem lepšího. Totéž platí i v opačném případě.

Není divu, že říkají, že šťastná rodina je taková, v níž se tak žena cítí. Málokdo si však myslí, že je to muž, který jí může dát pocit sebevědomí. I ty najdôverčivejšie krásné ženy se mohou opakovaně ptát své partnery, jak vypadají, a okamžitě odmítají jejich komplimenty: nejsou nadšeni, když jejich „uklidňují“. Ale pokud muž miluje svou manželku takovou, jaká je, má pak smysl poslouchat jeho slova?

Zbavením se stereotypů můžeme dojít k závěru, že štěstí páru závisí na úrovni důvěry a podpory ve vztahu. Milujeme naše partnery ne proto, že v určitých obdobích svého života jsou standardně hubení, však? A pokud jeden z vás věnuje pozornost pouze vzhledu, stojí za to ztrácet čas na budování takového vztahu?

Zdroj:mysmezeny.sk