3. Dracunculus je podkožní červ.

Tento parazit, nazývaný také „guinejský drak“, žije v malých kozonožcích, kteří se snadno množí ve znečištěných vodách. Když člověk pije znečištěnou vodu, korýši se rozpouští v jeho žaludku a uvolňují tam larvy podkožního červa.

Parazit způsobuje u lidí dracunculiasis. Nejnápadnějším příznakem je obrovský a velmi bolestivý puchýř (obvykle na noze nebo paži), ze kterého samičí červ vystrčí konec těla, aby vyhodil larvy do okolního prostředí.

Podle WHO byla tato nemoc prakticky poražena: v roce 2016 bylo celosvětově zaznamenáno pouze 25 nových případů.

4. Onchocercius – hlíst slepoty.

Stejně jako loa loa je i tento parazit přenášen kousnutím létajícího hmyzu – tentokrát pak midges. Když se larvy dostanou do lidského těla, usadí se v podkožních tkáních a způsobí těžký zánět.

Tento parazit způsobuje onchocerciasis nebo říční slepotu. Nemoc získala toto jméno kvůli skutečnosti, že u většiny lidí způsobuje helminth poškození oční bulvy, což může vést k nevratné slepotě.

5. Leishmania je vodní parazit.

Jedná se o mikroskopického parazita, který se přenáší kousnutím komárem, což je pro člověka často smrtelné. Infekce se nejčastěji vyskytuje v bažinatých oblastech bez přístupu k čisté vodě.

Leishmanióza (leishmania) způsobuje vysokou horečku, těžkou ztrátu hmotnosti, vředy a deformity. Každý rok je leishmaniózou nakaženo asi milion lidí, z nichž 20 – 30 tisíc zemře.

6. Trypanosom je parazit zbavující spánku.

Tento nejjednodušší parazit žije v tropech a infikuje člověka kousnutím much tsetse. Způsobuje africkou trypanosomiázu neboli spavou nemoc. Prvními příznaky jsou horečka, silné bolesti hlavy, bolesti kloubů a svědění.

Po chvíli začíná druhá fáze onemocnění: zmatenost, špatná koordinace pohybů, necitlivost a poruchy spánku. V případě neposkytnutí lékařské péče může dojít k úmrtí.

Trypanosoma cruzi se opakovaně stala příčinou epidemií na africkém kontinentu, z nichž poslední začala v roce 1970 a trvala až do roku 1990!

Věděli jste o těchto hrůzách?!

Zdroj:/lifter.com.ua