„Byl to základní princip starého slova, které se používalo pro většinu sebevražd“ – řekl otec Francesco Stabile , bývalý profesor na univerzitě v Palermu. „Mnoho kněží to však použilo v případech, kdy došlo k násilným úmrtím.“ Existuje několik příkladů z 19. století. Za absurdní myšlenkou je názor, že násilná smrt odpuzuje danou oběť z náboženských hodnot. “

Policie případ vyšetřovala ještě týdny po smrti, ale ukázalo se, že se mnozí báli prozradit detaily večera, protože údajný pachatel mohl pocházet ze šlechtické rodiny, která měla podporu italské mafie.

„Luciin příběh zaměstnává naši komunitu po generace.“ Řekl Renzo Bufalino , starosta města Montedoro. „Jako děti na nás často vzpomínaly čerstvé květiny u Luciina dočasného hrobu.“ Nikdy jsme nezapomněli na jeho paměť. “

Před několika lety se úsilí obou bratrů, Frederica a Calogera Messana , dostalo věci vpřed, protože po dlouhém vyšetřování a shromažďování důkazů napsali dopis arcibiskupovi z Caltanissetty, aby Lucii mohla být udělena pouze konečná pocta . Arcibiskup se omluvil za to, co se stalo v minulosti, a řekl, že udělá vše pro to, aby na tento smutný případ upozornil své nadřízené.

Skutečný zlom však nastal, když státní zástupci případ znovu zahájili, exhumovali Luciiny pozemské pozůstatky a proslýchalo se, že v těle dívky našli molekuly DNA, které by mohly být spojeny s vrahem, ale o jejich kvalitě se dalo časem pochybovat.

Pohřeb dívky se konal minulou středu, kde rakev nesla mimo jiné nyní 64letá neteř dívky, protože mnoho let přežilo jen několik členů rodiny.

„Nikdy jsem si nemyslel, že tě najdeme.“ Řekla Maria a bojovala se slzami nad hrobem malé dívky. Během obřadu stovky lidí čekaly na poslední rozloučení s dívkou.

Obřad obletěl tisk po celé Itálii a dívčí příběh se stal symbolem bojů proti náboženskému šovinismu. V roce 2020 je podle průzkumu Eures v Itálii zabita žena každé tři dny a ve většině případů hraje roli také sexuální násilí.

„Dnes v Montedoru si pamatujeme nejen Lucii, ale všechny italské ženské oběti.“ Pro všechny ženy, které byly znásilněny nebo sexuálně zneužívány. Všem ženám, jako je Lucia, pro které spravedlnost ušla dlouhou cestu. “ Vysvětlil Bufalino ve svém projevu .

https://youtu.be/LUZ0rkbffzY

Zdroj:youtube