Mluvit ve snu

Pocit: Člověk, který trpí mluvením ve spánku, o tom většinou ani neví. Tento stav není vůbec nebezpečný, i když člověk může často mluvit o tajemství.

Proč se to děje: Muži a děti jsou náchylnější k hovoru ve spánku a důvodem je stres. Psychika člověka se snaží napravit to, s čím člověk ve skutečnosti nesouhlasí, tím, že o tom mluví ve snu.

Sen ve snu

Pocit: Osoba sní, pak se probudí, ale divné věci se dál dějí. Ukázalo se, že jen snila o probuzení. To je zkoumáno ve filmu nception. Po úspěchu tohoto filmu se mnoho lidí podělilo o své zkušenosti s tímto fenoménem.

Proč se to děje : Není oficiálně známo, proč se to děje.

Somnambulismus

Pocit: Tento stav je opakem spánkové paralýzy – mozek spí, ale nedochází k paralýze svalů. Ve snu mohou lidé chodit, uklízet a opouštět dům, což je velmi nebezpečné. Ráno si nic nepamatují.

Proč se to děje: Náměsíčnost se vyskytuje u 6,4 – 10,3 % populace a dominují děti. Příčina není známa, stejně jako způsoby prevence náměsíčnosti.

Syndrom výbušné hlavy

Pocit: Člověk se probudí na hlasitý zvuk exploze. Někdy je zvuk ohlušující. Může být doprovázen tinnitem. Jev není nebezpečný, ale lidi děsí. Někteří si myslí, že měli mrtvici.

Proč se to děje: Stává se to, když z nějakého důvodu existuje velká mozková aktivita v části mozku zodpovědné za zvuk. Někdy přichází s nespavostí nebo po cestování do jiného časového pásma.

Apnoe

Pocit: apnoe je náhlé zastavení dýchání ve spánku. Člověk se pak probudí. Snižuje se kvalita spánku, v mozku je nedostatek kyslíku a je obtížné se dostatečně vyspat. Zároveň se objevují problémy s krevním tlakem, což zvyšuje riziko srdečních onemocnění.

Proč se to děje: Během spánku se uvolňují svaly krku, což někdy vede k přerušení přívodu vzduchu. Příčinou tohoto stavu je obezita, kouření a stáří. Zajímavost: tento stav lze léčit hrou na didgeridoo, australský dechový nástroj.

Mimotělní zážitek

Pocit: k tomuto jevu dochází, když je člověk napůl vzhůru a napůl spí a vidí sám sebe – je mimo své tělo. Pro některé tento jev potvrzuje existenci duše.

Proč se to děje: Tento jev je velmi obtížné prozkoumat. Přestože vědci vědí, že existuje iluze, že se člověk nachází mimo jejich tělo, není jasné, jak se to všechno děje a proč. Zároveň není jasné, jak se s tím vypořádat. Někteří dokonce vědí, jak do tohoto stavu vstoupit záměrně. Dělají to proto, aby rozšířili hranice svých kognitivních schopností.

Náhlé osvícení během spánku

Pocit : někdy máme problém delší dobu a neustále na něj myslíme. Pak ve snu najednou dostaneme řešení. Nejdůležitější je si to zapamatovat.

Dimitri Menděljev, ruský chemik, byl posedlý vytvořením periodické tabulky prvků – řešení pak viděl ve snu. Něco podobného se stalo chemikovi Augustu Kekulovi, když snil o vzorci benzenu.

Proč se to děje: Někdy v podvědomí už známe odpověď, i když ještě nevstoupila do vědomí. Během spánku je naše podvědomí aktivnější a může nám dávat odpovědi na problémy. Spánek je skvělý a někdy nám pomáhá řešit dilemata.

Zdroj:brightside